Coincidint amb la celebració dels 40 anys de la seva creació, Avinyó estrenarà aquest divendres a la tarda remodelació de la biblioteca amb actes institucionals i populars. Després de tres mesos d'obres, el municipi podrà disposar, a partir d'avui, «d'una biblioteca moderna i còmoda, amb espais adequats als usos actuals», tal com apunten des del consistori.

La Biblioteca Popular d'Avinyó es va crear el 1978 sota l'empara de la Diputació de Barcelona, a les instal·lacions de l'antiga escola pública del poble, ubicades al Passeig. Coincidint amb el 40 aniversari s'ha remodelat l'equipament per adequar-lo als nous temps.

La biblioteca ha incorporat una zona de butaques per a la consulta de la premsa diària i les revistes i ha adequat un espai per als documents, revistes i publicacions efímeres d'Avinyó, que també servirà d'arxiu per preservar la documentació local. A més, l'equipament ha guanyat un despatx per al treball intern de la biblioteca. L'actuació ha permès renovar el mobiliari i l'equipament informàtic. Finalment, les obres han repassat la façana i la teulada de l'edifici.

Actes institucionals i populars

La biblioteca d'Avinyó compta amb un fons bibliogràfic de 19.278 documents i actualment té 1.045 usuaris amb carnet. L'espai remodelat s'obrirà al públic aquesta tarda amb actes institucionals i populars que començaran a 2/4 de 6 amb un berenar i un espectacle infantil. A les 7, hi haurà l'acte institucional que comptarà amb la presència de Marta Cano, gerent dels Serveis de Biblioteques de Diputació de Barcelona; Martí Pujol, vicepresident tercer i president delegat de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona i de Teresa Tort, directora de la Biblioteca del Casino de Manresa i cap de zona del Bages-Berguedà.

Tot seguit, s'inaugurarà una exposició de fotografies de l'antic edifici de l'escola i la biblioteca amb la col·laboració dels participants del Taller d'Escriptura. Es tracta d'un recull gràfic que inclou imatges de la construcció l'any 1956 de l'edifici que actualment acull la biblioteca i que durant dues dècades va ser l'escola pública Jaume Balmes.

L'intent d'aconseguir una biblioteca per al poble es remunta al 19 de setembre de 1969 quan s'inaugura una primera biblioteca popular fruit de la col·laboració de la Caixa d'Estalvis de Manresa, l'Ajuntament, Biblioteques Populars de Barcelona i de diferents particulars. Va obrir portes en un petit local de la plaça Major amb 225 llibres i un gruix de diaris i revistes. La tasca dels voluntaris va ser clau per tirar endavant la iniciativa durant una llarga temporada. Uns anys després, el 1978, ja es va inaugurar l'actual biblioteca sota la xarxa de la Diputació.