El massís de Montserrat concentra un gran nombre de rescats de muntanya. Enguany, els Bombers ja hi han fet més de 80 actuacions. En la majoria de casos aquestes recerques es deuen a males pràctiques dels excursionistes, com el fet de no portar un calçat adequat.

Per millorar la seguretat i fomentar les bones pràctiques ambientals, el parc ha potenciat els fulletons informatius adreçats als diferents públics, des del turisme familiar i les escoles fins als escaladors. La tècnica d'ús públic del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Anna Fargas, expressava ahir durant la jornada celebrada al monestir la necessitat de fomentar la conscienciació ambiental, ja que «l'objectiu és trobar l'equilibri entre la freqüentació de visitants i la conservació del parc».

Fargas va considerar que cal un nou enfocament i afavorir la connexió emotiva entre les persones i l'entorn natural perquè «hi ha un dèficit de natura a la nostra societat». També apuntava que és necessària la conscienciació ambiental dels usuaris del parc amb el treball conjunt dels centres educatius, centres excursionistes, empreses de guiatge turístic i entitats esportives, entre altres.