Els Mossos d'Esquadra han identificat l'autor del primer incendi de l'estiu del 2017 al Bages gràcies a tècniques pròpies de la sèrie policíaca C.S.I. Han aconseguit saber qui el va provocar a partir a l'ADN trobat a la burilla que, segons els Agents Rurals, va originar les flames que es van propagar en un radi de 105 hectàrees, als termes de Manresa i Sant Fruitós de Bages, i van obligar a evacuar 700 persones. És la primera vegada que els Mossos descobreixen l'autoria d'un l'incendi a partir de material genètic.

La policia científica va comparar l'ADN de la cigarreta que van localitzar els Agents Rurals del Bages amb el trobat en altres cigarretes que el sospitós tenia al seu vehicle. El resultat no donaven marge de dubte. Era ell. El presumpte autor, un veí de Manresa de 66 anys i sense antecedents penals, ha estat denunciat per la policia per un delicte d'incendi forestal, i ara el cas s'està acabant d'instruir al jutjat. El cap de l'Àrea Bàsica policial dels Mossos d'Esquadra al Bages, Eduard Cuenca, va recordar que l'autor no és un piròman, sinó un veí que va cometre una «negligència greu» en un condicions meteorològiques extremes que propiciaven, amb imprudències com les de l'individu denunciat, que es pogués originar un incendi.

Tot i que responsables de la policia dels Mossos d'Esquadra i Agents Rurals al Bages afirmaven ahir, en roda de premsa, que aquest cas obre un nou camí per identificar autors d'incendis forestals, també reconeixien que en la investigació d'aquest incendi s'han donat una sèrie de casualitats que han permès determinar, a partir de restes genètiques, l'autoria. L'element clau en el cas és que els Agents Rurals del Bages van trobar la cigarreta que va originar les flames. «No hi ha dubte que és la burilla que va provocar el foc», explicava el cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Bages, Quico Rivera. Els membres del cos van delimitar en una àrea molt reduïda, als marges d'un camí situat entre Sant Fruitós i Viladordis, i van tenir la sort que en aquesta zona hi van trobar només una burilla. I aquesta és la primera casualitat, perquè als marges de les carreteres, en un tram de pocs metres, es poden trobar centenars de cigarretes, segons explicava ahir el responsable comarcal del cos.

A partir d'aquest element important, comença la investigació dels Mossos d'Esquadra. La policia, per altra banda, també va tenir la sort de poder tenir imatges enregistrades per càmeres de videovigilància de la zona i, tenint en compte l'hora en què es va originar el foc, van poder elaborar una llista de sospitosos. L'interrogatori de testimonis també ha estat important. Finalment, la policia catalana tenia bastant clar de qui es tractava, i va demanar un permís judicial per poder agafar material genètic de l'interior del vehicle del sospitós, i així tenir el seu ADN per comparar-lo amb el que ja havien trobat en la cigarreta que va provocar les flames. Els resultats del laboratori van confirmar la hipòtesi dels Mossos.

«Al cotxe vam trobar altres burilles, que és d'on vam treure l'ADN per comparar-lo amb el que ja teníem», explicava el cap dels Mossos al Bages. S'ha trigat gairebé un any i mig a concloure la investigació perquè, a part que la tasca al laboratori és laboriosa, també s'han hagut de revisar les imatges de les càmeres i s'han hagut de demanar una ordre judicial per poder investigar i agafar material de l'interior del vehicle del sospitós.

La policia guarda material genètic trobat en la investigació d'altres incendis originats a Catalunya, però és la primera vegada que ha tingut molt clar qui en podia ser l'autor -a partir d'altres evidències- i que l'ADN coincideix amb el del sospitós. Un cop acabada la instrucció, caldrà veure què determinen i el jutge i la fiscalia, però el responsable dels Mossos assegurava que «les negligències es paguen cares» i que els delictes d'incendi forestal comporten penes de presó.