L'Agència Catalana de l'Aigua preveu començar durant el segon semestre del 2019 la construcció de la depuradora del municipi de Calders. Es tracta d'una de les actuacions clau, de les diferents que hi ha previstes, per millorar la qualitat d'una conca (la de la riera de la Tosca i, aigües avall, del mateix riu Calders), que en els dar-rers anys ha estat motiu de polèmica per la degradació de les seves aigües i els sovintejats episodis de contaminació al llarg del seu curs, des del Moianès fins a Navarcles, on desemboca al Llobregat. Aquesta infraestructura se sumarà a la construcció de la nova depuradora de Moià, que promou l'Ajuntament, i que també ha d'incidir en la millora del conjunt del cabal de la Tosca i el Calders.

Aquesta setmana ha sortit a informació pública el projecte de l'estació depuradora i els col·lectors de Calders i la llista de drets i béns afectats. Posteriorment, s'haurà d'aprovar el projecte i iniciar l'expedient de les expropiacions. En aquest cas, però, ja no caldrà licitar les obres, ja que en el seu moment ja es va fer la concessió amb un contracte que inclou la redacció del projecte, la construcció i l'explotació del servei dins del pla de sanejament d'aigües residuals Llobregat-Nord. La previsió és que les obres puguin començar a partir del segon semestre de l'any vinent. La inversió prevista és d'uns 2,5 milions d'euros.

En el projecte que ara ha sortit a informació pública es detalla que Calders i la urbanització de la Guàrdia són situats en una carena «amb dos vessants o conques hidrològiques molt ben definits», i que en el cas del nucli urbà disposa de diverses xarxes de clavegueram, «les quals aboquen a diferents rieres sense cap tipus de tractament». També en el cas de la Guàrdia, exposa que hi ha una xarxa amb «diverses sortides localitzades a rieres, situades fora dels límits territorials però molt properes a la urbanització». De fet, segons es detalla en el projecte, dins el terme municipal s'han localitzat un total de dotze punts d'abocament, «sis dels quals desemboquen al vessant de la riera de Malrubí, i sis més al vessant del torrent de la Querosa».

Cal recordar que en els darrers anys hi ha hagut una pressió social creixent en relació amb l'estat del Calders, com ara el naixement de la plataforma A contracorrent, col·lectius que també incidien en mancances que hi havia en diverses infraestructures al llarg del curs d'aquesta conca, com l'absència d'aquesta depuradora per tractar les aigües residuals de Calders, i també les limitacions de la de Moià per tractar totes les aigües industrials que hi arriben.