Sallent ha estrenat aquest dissabte una nova geganta popular, la Joana la Negra, amb una tarda festiva que va involucrar diferents entitats del municipi. La nova figura, que ha estat impulsada per l'Associació per la igualtat Adona't, està dedicada a la bruixa sallentina Joana la Negra i pretén fer un homenatge a les dones que durant el segle XVII van ser acusades de bruixeria i portades a la forca.

Jerònima Muntanyola, que era coneguda amb el sobrenom de Joana la Negra, va ser acusada de bruixeria, empresonada i jutjada a Sallent el 1618, on fou finalment condemnada a la forca i penjada. Ara, 400 anys després de la seva mort, el municipi li ha dedicat una gegantona.

La nova geganta, obra del constructor Toni Mujal de Cardona, ha costat al voltant de 3.000 euros, que s'estan finançant a través d'aportacions populars. Per aquest motiu, l'entitat ha fet unes participacions amb les quals es poden fer aportacions de 5, 10, 20, 30 i 50 euros i, a canvi, es reben diferents obsequis com un clauer, una bruixeta de fang o una samarreta.

Des de l'entitat asseguren que la nova figura la podrà treure a ballar qui vulgui, al costat del gegant Maqui, que també es va fer per subscripció popular, i la resta de gegants del municipi. El disseny de la geganta, que pesa al voltant de 20 quilos, vol defugir dels estereotips que han marcat la figura de les bruixes al llarg de la història. Vesteix una faldilla lila, davantal, camisa, cosset i un barret de bruixa. En una mà hi du un farcell amb herbes remeieres i, a l'altra, una proveta, que treu fum de colors.