El monjo de Montserrat Lluís Duch, de reconeguda trajectòria intel·lectual i autor d'una vasta obra als camps de la teologia i l'antropologia, ha mort als 82 anys, ha informat avui el monestir benedictí.

Lluís Duch va ser autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de més de 300 articles i col·laboracions en obres col·lectives, una trajectòria que va ser recollida en el llibre d'homenatge "Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch", publicat per editorial Fragmenta.

Nascut a Barcelona el 13 de setembre del 1936, Duch va entrar al monestir de Montserrat el 1961 i va ser ordenat sacerdot el 1969.

Lluís Duch era doctor en antropologia i teologia per la universitat de Tübingen (Alemanya) i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, de l'Abadia de Montserrat, de l'Institut d'Antropologia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i de l'Institut del Teatre.

Duch va estudiar els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies.

Des de fa més de 30 anys es va interessar per la interpretació de les narracions mítiques, atenent sobretot al seu impacte en els universos religiosos i polítics.

Els últims anys va publicar una "Antropologia de la vida quotidiana", en sis volums, on defensa que amb els processos de transmissió realitzats per les "estructures d'acollida", l'ésser humà pot portar a terme, en el seu espai i el seu temps, és a dir, en la història, "l'emparaulament" de la realitat.

També va traduir al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher, Bonhoeffer i Schönberg.

El 2011 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i entre el 2011 i el 2018 va ser membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, que va publicar diversos dels seus llibres, ha assenyalat avui que "amb Lluís Duch mor un dels intel·lectuals catalans amb una obra més sòlida i original".

"Duch era no només un erudit, sinó també un humanista, un pensador amb una cultura enciclopèdica que tenia una visió pròpia del món, visió desplegada en la seva dilatada producció intel·lectual", ha ressaltat Moreta.

La mort de Duch s'ha produït mentre editorial Fragmenta estava preparant el seu últim llibre, "Sortida del laberint", una espècie de testament intel·lectual en què, a petició de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona, explica els punts principals del seu pensament a partir de la seva trajectòria biogràfica.

Les exèquies per Lluís Duch tindran lloc dimarts que ve a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i seran presidides per l'abat de Montserrat, Josep M. Soler.