Un dels trets distintius de la Fira Medieval d'Oficis de Súria és la participació de les entitats del poble al certamen. Sense elles difícilment s'hauria arribat a una mostra d'aquestes dimensions. Ho fan d'una manera o altra: ja sigui al punt d'informació, protagonitzant actuacions i espectacles al carrer o gestionant les diverses tavernes repartides pel Poble Vell de Súria. Els geganters i grallers són els encarregats de dur la de l'Era del Castell, on triomfa la botifarra i la cansalada a la brasa. Manel Ramos és el cap de colla, tot i que vol deixar clar que ell és un més.

La fira implica les entitats i la gent del poble?

Tothom hi participa. Nosaltres tenim la taverna però també hi participem amb actuacions musicals. Com que som geganters, toquem la gralla i sortim pels carrers actuant. Cada entitat fa activitats dins de la fira. Una farà el ball de bastons i hi haurà qui farà danses, que cantarà o que farà teatre...

Això és fer poble?

Fa molt poble. Som moltes entitats, i si no ens hi impliquéssim, seria un error. Sense nosaltres segurament seria un altre tipus de fira. Jo crec que seria més cara perquè s'hauria de pagar tot. Fins i tot crec que no es podria fer, perquè pujaria molt.

Quanta gent sou als geganters i grallers de Súria?

Som de forma més activa entre 20 o 25 persones. Quan fem la nostra festa grossa s'hi implica, però, més gent.

Passa molta gent per la taverna?

És un no parar. Sobretot als migdies. Però ja fa molts anys que som a la fira i cada any en vas aprenent una miqueta més.

Ho heu de preparar molts dies abans?

Una setmana abans ja comencem a preparar-la. És tota de fusta, i és clar, la gent treballa i ho hem de fer els caps de setmana. El cap de setmana abans de la fira i el de després muntem i desmuntem.