L'Ajuntament d'Artés ha iniciat la revisió del planejament general urbanístic amb l'objectiu de dotar el poble d'un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) adaptat a l'actualitat i que defineixi les línies a seguir en un futur. Per reflexionar sobre el model d'ordenació urbana, el consistori farà el mes de desembre un procés participatiu en el marc de la redacció de l'avanç del POUM, que es preveu aprovar l'any vinent, abans d'acabar la legislatura.

L'Ajuntament d'Artés, en coordinació amb la Diputació de Barcelona, ha iniciat el procés de revisió del planejament vigent, que parteix de les normes subsidiàries de l'any 1988, amb la redacció del document d'avanç del POUM.

L'alcalde d'Artés, Ernest Clotet, apunta que al planejament actual hi ha «unes previsions del municipi de fa 30 anys i hi ha normatives que han evolucionat i també ho ha fet la mentalitat, per exemple, de quins equipaments públics hem de tenir o aspectes com la conservació del medi ambient». A banda, Clotet també destaca que des del 1988 hi ha hagut una quinzena de modificacions puntuals que encara fan més necessària la revisió de la normativa en vigor.

L'avanç del POUM, que és la primera de les cinc fases necessàries fins a la seva aprovació definitiva, avalua els 30 anys del planejament anterior i fa una anàlisi del context social econòmic, cultural i mediambiental del municipi. En aquesta fase, la ciutadania té un paper assignat en la definició del futur del municipi i, per aquest motiu, es faran tallers participatius.

Clotet apunta que es posaran sobre la taula «elements com el creixement o decreixement del municipi» per definir el poble «pels propers 15 o 20 anys». El consistori, governat per ERC i la CUP, té la voluntat de treballar en el POUM «transversalment per definir una proposta el màxim de consensuada» i amb el suport de tots els grups municipals.

Tres tallers de participació per marcar estratègies

Artés acollirà tres sessions de treball obert amb la ciutadania per marcar les estratègies urbanes i territorials per al procés de redacció del POUM. Els tallers es faran al voltant de tres eixos: l'espai públic urbà (3 de desembre), economia i societat (10 de desembre) i medi natural (17 de desembre). Tidran lloc a la sala d'actes de Cal Sitges, a 2/4 de 8 del vespre. Com a punt final del procés participatiu, el 26 de gener de l'any vinent, es farà una sortida per diversos indrets dels municipi que es consideri que s'han de reconèixer acompanyats de tècnics i especialistes.