La Fira Medieval d'Oficis de Súria ha agafat volada. És de les veteranes i aquest any ha arribat a la 17a edició, se celebra en un entorn, el Poble Vell, que s'hi adiu a la perfecció, i a més a més aquest any hi han incorporat més tallers participatius i s'han renovat espectacles de carrer. Si a això s'hi suma la implicació de les entitats i dels botiguers, la combinació que en surt és una mostra més que consolidada que no para de rebre visitants.

Aquest cap de setmana no ha estat una excepció. Passejar pel Poble Vell de Súria ahir al migdia era una empresa gairebé titànica. Als carrers ja de per si estrets de l'entorn de la plaça Major s'hi van afegir les parades d'oficis i artesans, les de venda de tota mena de productes, les tradicionals tavernes, les actuacions al carrer i els centenars de visitants.

Vocació familiar

La vocació de la Fira Medieval és convertir el Poble Vell de Súria en un gran espectacle al carrer per a un públic eminentment familiar. I així va ser. Els visitants van poder veure cercaviles amb grallers, titelles, el drac de Súria passejant pels carrers, exhibició d'aus rapinyaires, animacions medievals, personatges mig humans i mig bocs, actuacions musicals a les places, danses jueves, balls de cascavells i bastons, i les audicions dels Berros de la Cort i la teatralització de l'espectacle Salats!.

També hi havia personatges que seguien la moda medieval que interactuaven amb el públic. Com per exemple el monjo que amb un cassó i unes branques beneïa tothom qui trobava al seu pas amb l'esperança de salvar les seves ànimes i perquè «la ira de Déu no caigui damunt vostre».

L'edat mitjana, però, també tenia la seva part més fosca. No tot eren celebracions. Súria ho va voler mostrar amb una exposició teatralitzada d'aparells de tortura en un dels car-rers del costat de la plaça Major. Va atraure la curiositat de molts dels visitants de la fira. Hi havia poltres, un pilar de grillets, l'anomenat bressol de Judes o la roda de la veritat i la gàbia penjant.

Els epicentres de la fira

L'Era del Castell es va convertir, un any més, en un dels epicentres de la Fira Medieval d'Oficis. La ferreria era un constant entrar i sortir de gent que volia veure en directe com es treballava antigament el ferro. En un dels cantons, sota el castell, l'escenari on membres del Foment Cultural representaven els Salats!, una de les peces imprescindibles i emblemàtiques de la fira.

Enguany un altre dels punts destacats va ser l'espai firal dels Galàpets, amb una exposició d'aus rapinyaires i activitats especialment pensades per als infants, com tallers i un campament infantil.

Segons el regidor d'Ensenyament, Turisme i Participació, Miquel Caelles, l'aposta d'enguany ha estat fer una fira més participativa, amb tallers artesans, pensats especialment per als més petits, d'aromes, ceràmica o teixir llana. «La idea és continuar en aquesta línia perquè és una fira molt familiar, i si dones l'opció de poder fer aquestes activitats és molt millor que no pas limitar-se a passejar».

Valoració positiva

Caelles feia una valoració positiva de la mostra d'enguany. «És difícil comptar la gent. No ho hem fet mai. Més que el nombre de persones que ens visiten és un bon indicador que la gent repeteix, i això vol dir que cada any hi ha una cosa o altra que els agrada».