L'Estat atorgarà beneficis fiscals a les empreses privades que facin aportacions econòmiques al projecte Milliarum Montserrat 1025 - 2025, que el monestir impulsarà per celebrar els seus mil anys de vida. El ministre de Cultura, José Guirao, el pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i altres representants de la Fundació i el Patronat, han signat el conveni que permetrà tirar endavant aquest acord.

Els incentius que contempla la mesura poden arribar a ser del 90% de la quantitat aportada. Aquestes donacions serviran per finançar diverses actuacions entre les quals destaca la remodelació de l'edifici Nostra Senyora.

El nou conveni pretén impulsar la participació del sector privat en el Milliarium Montserrat 1025 - 2025, ja que els beneficis fiscals contribuiran a potenciar l'aportació de fons per impulsar activitats i reformes a l'entorn del monestir, i alhora serviran per difondre l'esdeveniment a través de campanyes de publicitat.

"Totes les empreses que participin podran fer unes desgravacions per sobre del que es habitual en l'àmbit dels patrocinis", ha assegurat el ministre de Cultura, José Guirao, que ha explicat que aquest acord es fa amb "molta antelació" perquè les empreses tinguin "temps de pensar" i la Fundació Abadia de Montserrat 2025 "pugui gestionar aquestes aportacions perquè la celebració sigui quelcom excepcional".

En ministre ha apuntat que l'acord no contempla cap aportació directa del govern de l'Estat. Amb tot, s'ha mostrat obert a parlar-ne més endavant: "Tenim set anys per davant i ara tot just s'estan començant a desenvolupar els projectes, quan estiguin formalitzats estudiarem com els financem", ha detallat.

Entre d'altres, el Millenarium Montserrat 1025 - 2025 planteja la remodelació de l'edifici Nostra Senyora per acollir un punt d'informació i tres museus sobre la història de Montserrat, la Mare de Déu i el pare Bonaventura Ubach.

"Poques coses compleixen mil anys", ha assenyalat Guirao que ha destacat la importància del Monsestir de Montserrat com a focus cultural, amb el seu museu i la seva biblioteca, però també a nivell espiritual.

"Es molt important pel Ministeri i també pel govern perquè llocs com aquests concentren els millors valors que el país pot donar-se a si mateix", ha considerat.

L'any 2002, l'Estat va aprovar la Llei de règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre i dels incentius fiscals al mecenatge (Llei 49/2002, de 23 de desembre), i el seu article 27 regula els programes de suport -a través de beneficis fiscals- a esdeveniments considerats d'excepcional interès públic.

L'Abadia de Montserrat va creure que els seus antecedents i realitat actual eren suficientment rellevants per pensar que la commemoració del seu mil·lenari podia ser catalogada com a un esdeveniment d'excepcional interès públic i va fer la petició corresponent.

Finalment, aquesta consideració va ser recollida en els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2017.

El conveni l'han signat el Ministeri de Cultura, el d'Hisenda, la conselleria de Cultura, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, l'Abadia de Montserrat i la Fundació Abadia de Montserrat 2025.