En el marc de les terceres Jornades de Memòria Històrica, Navàs fa un pas més en la descoberta del passat neolític del poble. Avui al migdia s'inaugurarà la museïtzació dels sepulcres de fossa neolítics que es van descobrir entre el 1937 i el 1987, al passeig de Ramon Vall. El municipi farà un viatge en el temps de més de 5.000 anys per donar a conèixer aquestes troballes, que es van fer al segle passat, amb la senyalització al terra de dues de les tombes descobertes i una placa explicativa.

Entre els anys 1937 i 1987, es van localitzar al passeig de Ramon Vall fins a quatre sepulcres construïts per grans lloses de pedra (megàlits) que formaven una estructura rectangular i estaven col·locats sota terra. Cronològicament pertanyen al Neolític Mitjà, situat entre el 3500 i el 2500 abans de Crist.

Ara, per donar a conèixer la necròpolis, l'Ajuntament de Navàs ha senyalitzat al terra del Passeig les formes de les tombes trobades els anys 47 i 87 i s'ha instal·lat una placa on s'expliquen els diferents descobriments. Aquesta museïtzació s'inaugurarà avui a les 12 del migdia, a l'encreuament del Passeig amb el carrer Tarragona.

En total, en aquest zona es van fer quatre troballes. Tot i que no hi ha referències del primer sepulcre descobert el 1937, si que es conserven imatges i objectes dels que es van trobar els anys 1947, 1960 i 1987, les restes arqueològiques del quals són al Museu Comarcal de Berga.

La segona troballa, que data del 15 de gener del1947, va posar al descobert una caixa rectangular formada per grans lloses de pedra verticals que contenia un esquelet sencer d'un individu masculí adult d'entre 18 o 20 anys i una gerra de ceràmica de forma ovoide. El 1960 es va descobrir un individu sencer, que no s'ha conservat, i un vas de ceràmica. Finalment, el 1987, amb motiu de la pavimentació del Passeig, es van trobar les lloses dels dos costats llargs d'un sepulcre sense contingut.

Segons informen des del consistori «és una necròpolis que ens dona informació exacte sobre el nostres avantpassats, pobladors del pla de Navàs que es dedicaven a la pagesia i a la ramaderia estabulada». Aquesta necròpolis està localitzada en una terrassa en el marge dret del riu Llobregat, i es considera que l'àrea de l'àmbit del jaciment es pot estendre des de Can Vall fins a la zona del Passeig.

La museïtzació de les tombes és un dels actes inclosos en les Jornades de Memòria Històrica a Navàs que enguany posen èmfasi en l'exili, les fosses comunes, i també en la descoberta del passat neolític del poble.