El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus iniciarà divendres vinent a tres municipis de la comarca la implantació de la prova pilot del sistema de recollida de deixalles mitjançant contenidors amb control d'accés. Inicialment, Balsareny només l'implantarà als barris de Cal Nosa i Cal Rata, i en una segona fase, d'aquí a 3 o 4 mesos, l'estendrà a tot el nucli. També el posaran en marxa la setmana que ve els barris de Torroella de Baix i la Rosaleda de Sant Fruitós de Bages, i el municipi de Rajadell. En total unes 5.000 persones posaran a prova el nou sistema.

El projecte pilot consisteix a instal·lar contenidors amb control d'accés a la via pública per canviar els hàbits de les famílies i augmentar de forma molt significativa els índexs de recollida selectiva. El gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Ricard Jorba, apunta que amb aquest sistema «s'aconsegueix que tota la ciutadania canviï el hàbits perquè hi ha una certa obligació de separar els residus a casa seva perquè es trobaran que només podran abocar el rebuig un dia a la setmana». Aquest sistema pretén augmentar el percentatge de residus que es recullen selectivament fins a xifres semblants als municipis que han iniciat el sistema porta a porta, «però amb la comoditat, per a la ciutadania, que als contenidors s'hi podrà accedir a qualsevol hora del dia».

Dijous vinent es canviaran els contenidors i divendres ja s'iniciarà el nou sistema de recollida. A partir d'aleshores el contenidor de resta (on es posa el rebuig que no es pot reciclar i ha d'anar a parar a l'abocador) només es podrà obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada, a excepció de les famílies que generin bolquers, que hi podran tenir accés cada dia; el contenidor d'orgànica es podrà obrir cada dia, també amb la targeta; i els contenidors d'envasos, vidre i paper seran de lliure accés com fins ara.

La prova pilot durarà dos anys i un altre d'addicional per consolidar-ne la continuïtat si els resultats són bons. Ara, el Consorci del Bages tindrà municipis amb aquest model, amb el porta a porta i amb contenidors. A la llarga, segons Jorba, s'aniran aplicant el sistema «que vagi més bé a cada context». Considera que als nuclis molt disseminats i als llocs que hi ha una alta densitat de població el sistema de contenidors amb xip «pot ser el més avantatjós».

En aquest sentit l'alcalde de Rajadell, Joan Costa, assegurava ahir que «som un municipi amb nuclis urbans molt disseminats, amb 80 masies i una urbanització i el porta a porta és impossible».