Passatgers que viatjaven en el tren que dimarts a primera hora del matí va descarrilar a Vacarisses es plantegen presentar col·lectivament una demanda civil pels danys ocasionats per l'accident i, sobretot, com a mesura de protesta pel mal estat de la línia. «No anem a buscar diners, sinó que es posin les piles perquè arreglin les coses d'una vegada», segons ha explicat a aquest diari una de les precursores de la iniciativa, la manresana Mireia Obradors.

De moment, la proposta agrupa una desena d'afectats que comparteixen un grup de WhatsApp, però fan una crida a la resta de passatgers que hi havia al tren per ampliar el nombre d'adhesions «i mirar de ser els màxims possibles per poder fer més força». Mentrestant, ja han començat a buscar l'assessorament legal per determinar en quins termes es presenta la demanda civil, «i si ha de ser contra Adif, Renfe, el ministeri, o contra qui...», apunta Obradors.

Amb la demanda que plantegen, els afectats volen expressar el seu malestar per «la deixadesa» amb què diuen que es troba la línia R-4 de Renfe, apunta Obradors. Assegura que hi ha una manca generalitzada de manteniment que es pot derivar en accidents com el de dimarts, en què «si no hi va haver més morts és perquè Déu no va voler».

Farta de «la desídia dels que haurien d'haver fet la seva feina», defensa un front comú dels passatgers afectats com a mesura de pressió «per exigir que que es faci inversió i manteniment per garantir un mínim de seguretat i no ens haguem de jugar el coll cada dia que agafem el tren».

Obradors es desplaça cada dia en tren de Manresa a Barcelona, on treballa en un despatx d'advocats. Dimarts viatjava en el primer vagó, un dels més afectats, i l'accident la va sorprendre mentre dormia: «De cop vaig volar pels aires, vaig picar amb el sostre i després vaig quedar encongida a terra». Assegura que, per un moment, «pensava que no ho explicaríem». Recorda que una setmana abans, el tren de la mateixa línia amb què viatjava de tornada es va haver d'aturar sortint de Barcelona per un arbre que havia caigut a la via.

Agraïment de la família de la víctima

La família de l'home mort pel descarrilament d'un tren a Vacarrisses d'aquest dimarts ha agraït les mostres de condol que se'ls ha fet arribar, però ha demanat "tranquil·litat" i "intimitat". En un missatge que ha fet arribar a l'ACN, l'entorn familiar declina fer declaracions als mitjans de comunicació. La víctima mortal del descarrilament és un home de 36 anys, veí de Castellbell i el Vilar (Bages), de doble nacionalitat espanyola i uruguaiana. Entre les mostres de condol rebudes per la família hi ha les dues concentracions de record que es van fer aquest dimecres a Castellbell i el Vilar i a Vacarisses (Vallès Occidental). L'Ajuntament de la població del Vallès Occidental també va decretar dos dies de dol.