El sector industrial de la Catalunya Central reclama millores en el transport de mercaderies per ser més competitius, tot i ser un dels territoris que més ha crescut en el darrer any. Així ho ha defensat el president de la Cambra de Manresa, Pere Casals, davant la directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, durant una jornada per analitzar la situació del sector industrial al territori que s'ha organitzat aquest dimarts a la capital del Bages. "Ens penalitza el cost de moure els productes que fabriquem", ha assenyalat Casals. Segons el president, garantir "un bon enllaç" amb el corredor mediterrani "obriria una porta molt gran cap al futur". "Però calen inversions", ha afegit.

El director de la Cambra de Manresa, Pere Casals, ha assegurat que una bona quantitat de les indústries del territori poden transportar mercaderies mitjançant el ferrocarril, però caldria una bona connexió amb el corredor mediterrani per optar per aquest model. "Ens calen inversions i hem d'estar dins les prioritats de Catalunya", ha reclamat. "Mai hem arribat a consolidar que es tingui clar que aquí hi ha la necessitat de transport de mercaderies per tren i que no s'ha de basar tot en els camions", ha explicat. Tot i l'excepció que suposa el transport que fa Iberpotash de potassa i sal cap al port, Casals ha defensat que volen ser capaços de portar altres mercaderies cap a Europa o rebre matèries primeres des de Centre Europa a un cost competitiu.

Pere Casals ha destacat que en matèria de formació s'ha detectat un punt a millorar pel que fa als gestors de les empreses. Si bé s'estan formant bons directius, manquen el que el president de la Cambra de Manresa ha denominat com quadres intermedis en la gestió empresarial. "No tothom pot ser director general, però igualment cal gent preparada per a càrrecs de decisió", ha explicat. A l'empresa petita o mitjana, que és bona part del teixit empresarial del territori, encara li falta fer un salt en aquest sentit, ha dit Casals.

Pel que fa als perfils que necessiten les indústries, més enllà del sector de les noves tecnologies de l'anomenada Indústria 4.0, Pere Casals també ha recordat que calen professionals en els sectors bàsics com el món químic. Altres camps són els de l'automoció o el tèxtil.

La directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, ha destacat que hi ha formacions "molt potents" que permeten trobar feina "de seguida i incorporar-se al món laboral". Segons ha explicat, cal evitar la paradoxa que es dona moltes vegades de persones que no tenen feina, "però també que hi hagi feines que no tinguin ningú que les faci". L'objectiu, doncs, és encaixar la demanda i la oferta en el mercat laboral, ha explicat Matilde Villarroya.

D'altra banda, la directora general d'Indústria, ha destacat que un dels punts forts de la Catalunya Central és l'emprenedoria. "La gent aquí té talent i el posa al servei de l'empresa per crear i innovar", ha destacat. Villarroya també ha assenyalat que aquesta situació crea un ecosistema "perfecte" per atraure més empreses. Com a punts forts de la Catalunya Central, també hi ha els centres tecnològics, com Eurecat, "necessaris per a la transferència del coneixement", i també la universitat. "Tot plegat són unes condicions idònies perquè el territori continuï amb el creixement que ja ha iniciat", ha afegit.