L'any 1888 Joaquim Garrosset Fabrés va obrir l'històric estanc i papereria del carrer Gran de Sant Vicenç de Castellet. 130 anys després la seva rebesnéta, Pepi Canal Carbonell, manté actiu el negoci al costat del seu marit, Joan Carles Andrés, i ara també del seu fill, Xavier Andrés. Fins ara, cinc generacions, de pares a fills, han regentat la centenària botiga santvicentina, des de l'època en que el tabac es venia a granel fins a l'era de les noves tecnologies.

Per celebrar els 130 anys de l'inici de la història de la botiga (el 29 de novembre del 1888), l'establiment ha fet una exposició cronològica de les fotografies de tots els titulars que ha tingut l'estanc, abans que el 1989 passés a mans de l'actual propietària. El va obrir el seu rebesavi Joaquim Garrosset Fabrés (1888-1914) i després el negoci el va continuar el besavi Toribio Garrosset Pujol (1914-1937), que el va passar a la seva àvia Hermínia Garrosset Vidal (1937-1964) i, finalment, al seu pare Mario Canal Garrosset (1964-1989).

La vida de la Pepi ha transcorregut darrera el taulell de la botiga familiar i ha vist com el negoci ha anat evolucionant. Ella va ser qui va tornar l'establiment al seu lloc original, després que el seu pare el traslladés uns metres més avall, al mateix carrer Gran, quan els avis es van jubilar. Recorda que abans «es venia molt més tabac negre, al contrari d'ara, que se'n ven més de ros» i com de les cigarretes s'ha passat, arran de la crisi, a la picadura. «Tornem als orígens, però abans es venia a granel i ara en sobres», afirma.

Fent memòria explica que en l'època de la seva àvia l'establiment ja es va obrir a la papereria i recorda que «venien llapissos i llibretes». Quan el seu pare va agafar el negoci l'oferta de papereria es va ampliar i van començar a vendre també joguines, «a banda del tabac que sempre ha sigut el centre». Ara, el negoci es va adaptant als nous temps gràcies a l'ajuda d'un dels seus fills, el Xavier, que tot sembla indicar que donarà continuïtat al negoci. «Jo li dono molta llibertat i confiança perquè si continua serà el seu futur», apunta.

Unes parets amb història

Dins les parets de l'estanc Canal s'hi han escrit algunes pàgines de la història del municipi. L'avi de la Pepi era el conegut secretari Canal d'aquest municipi del Bages (una de les avingudes principals porta el seu nom) i la família ha conservat tota la documentació tan de l'estanc, familiar com d'esdeveniments hitòrics del municipi. Els seus avantpassat van guardar meticulosament tots els papers i fotografies i el seu marit, Joan Carles Andrés, s'ha encarregat de recuperar-los i classificar-los. A la botiga hi ha exposats des de permisos de la «tabacalera» a una comanda de l'any 1888. Memòria històrica.