L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat té projectades noves intervencions de millora del castell de Cardona, que s'haurien de començar a executar a partir de l'any que ve, tot i que estan encara pendents d'assignació pressupostària. Les dar-reres actuacions d'envergadura en aquest monument es van realitzar el 2014, coincidint amb el tricentenari de l'acabament de la guerra de Successió, de la qual aquesta fortalesa va ser una de les grans protagonistes.

Segons han detallat fonts del departament de Cultura, aquest 2018 s'ha encarregat la redacció dels projectes executius de recuperació del baluard de Sant Sebastià, que és un dels set que formen part de la fortificació i que està situat a la banda de migdia; i també del tram inferior de la muralla de llevant. Actualment, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural té els projectes redactats i hi ha voluntat d'iniciar la segona fase d'execució de les obres els propers anys, comptant a partir del 2019, «segons disponibilitat pressupostària».

Fonts del departament també han concretat que, a banda, hi ha la «voluntat» d'impulsar el projecte d'il·luminació del monument, que s'iniciarà «depenent del finançament disponible», i la millora del tram principal d'accés de vianants.

L'última gran intervenció al castell de Cardona es va fer entre el 2005 i el 2014, amb una inversió global de 2,5 milions d'euros. Les actuacions realitzades en aquell moment van incloure la senyalització turística, la museïtzació de la casamata, l'adequació dels baluards i la impermeabilització de la coberta de la col·legiata de Sant Vicenç.

Aquesta setmana, l'Ajuntament de Cardona i el departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, han renovat el conveni de gestió conjunta del castell de Cardona amb la voluntat de continuar «sumant esforços en la promoció del conjunt monumental», i alhora consolidar el que han definit com «un model de proximitat que permet una gestió més eficient dels recursos».

El primer acord entre les dues institucions es va signar el 2016, fruit de la col·laboració que ja s'havia iniciat el 2007. Entre altres, el conveni estableix la gestió compartida dels serveis de venda i reserva d'entrades, que es fa des del portal de venda de Cardona Turisme, i la gestió de totes les visites guiades per part de l'Ajuntament, a través de la Fundació Cardona Històrica.

El text també inclou la difusió conjunta dels actes que se celebren al castell, la recerca de futurs patrocinis per a la conservació i promoció del conjunt i el foment de turisme cultural.