Les persianes de quatre comerços desocupats dels carrers de l'Església i Sant Josep de Navàs es van aixecar, des del 13 de desembre fins ahir, per acollir activitats culturals i d'oci. Amb l'objectiu de dinamitzar l'antiga zona comercial del poble, l'Ajuntament va impulsar la iniciativa Persianes Amunt!, que va convidar els veïns a tornar a entrar als locals en desús.

Al llarg dels tres diesva créixer l'ambient a la zona, ja que també es van instal·lar jocs tradicionals de fusta al carrer i, ahir, la santpedorenca Anaïs Vila va oferir una actuació a la plaça de l'Església. No obstant, segons el tècnic de l'Ajuntament i coordinador de la iniciativa, Uriel Montesinos, «encara que s'hagi viscut més ambient de l'habitual, teníem l'expectativa d'atraure més veïns a passejar per aquests carrers».

Explica que un dels propòsits de la iniciativa s'ha centrat en fer visibles els locals desocupats per tal que les persones interessades a desenvolupar el seu projecte al poble puguin acostar-s'hi.

En aquest sentit, Montesinos va afirmar que, dels quatre locals que es van obrir aquests dies, «solament n'hi ha un que ja disposa d'un llogater». Es tracta de l'establiment del número 16 del carrer de l'Església, a Cal Gubianes, on s'hi instal·larà una seu de Càritas. Aquest espai ha acollit, al llarg dels tres dies, un espai de joc.

L'antiga botiga de roba Casa Casals del carrer de l'Església va tancar fa quinze dies, però aquests tres dies es va mantenir oberta amb una exposició i la venda d'obres de diferents autors. La dependenta anterior, Judit Comellas, explicava que si hagués decidit continuar el negoci ella hauria sigut la quarta generació de la família dedicada a la botiga. «La majoria de botigues tanquen per falta de relleu perquè les noves generacions perceben que la venda en el petit comerç ha reduït», va afirmar Comellas.

Els altres locals desocupats que oberts van ser l'antiga perruqueria del carrer Sant Josep, número 18, que va acollir un taller fotogràfic de Kaotic Visuals, i també l'antic local de la CUP, al número 14 del carrer de l'Església, on es va poder veure una mostra de les il·lustracions de Maria Manzano i de les fotografies sobre la maternitat, de Sara Nicolàs.