El pla de Lledoners s'ha tornat a omplir amb milers de persones aquest dissabte al migdia per escoltar el popular El Messies de Georg Friedrich Händel, que un cor interpretat per 450 veus i 46 músics han ofert als independentistes catalans que hi ha reclusos dins del centre penitenciari del Bages.

Des de les 9 del matí, una cinquantena de voluntaris organitzaven els prop cotxes que hi començaven a arribar, uns 3.000 al final. Dues hores després, i una abans de l'inici de la cantada, la cua ja arribava a la C-55, i els Mossos d'han afegit a les tasques de gestió del trànsit. Entre els presents, Montserrat Puig, germana de l'exconseller Lluís Puig; Montserrat Puigdemont, germana de Carles Puigdemont; i els pares de Txell Bonet.

Mai el popular Messies de Georg Friedrich Händel s'ha interpretat amb un cor de 450 veus i una orquestra de 46 músics professionals a l'entorn d'una presó, però aquest dissabte a les 12 del migdia per primera vegada s'ha pogut escoltar. Membres de l'Associació el Mesies Paricipatiu que porten aquesta obra cada any a Barcelona van decidir fa unes setmanes fer una convocatòria per portar l'obra a Lledoners. Van demanar als que participen en les cantades populars de Barcelona qui s'hi apuntaria, van obrir el ventall a altres cantaires que coneguessin l'obra i en pocs dies van completar un cor que estarà acompanyat de solistes professionals i per una orquestra també professional.

El cor està dirigit per un expert en el cant coral, Alfred Cañamero, que entre d'altres és el director de la Coral Mixta d'Igualada, del Cor Cantus Barcelona i del Cor d'Homes d'Osona. I entre les veus solistes hi haurà les sopranos Sandra Roset i Anna Casadevall, la mezzo Tanit Bono, els tenors Pablo Larraz, Jorge Juan i Jordi Casanova, i els baixos Josep Ramon Olivé i Joan García-Gomà.

Albert Bardolet, músic i professor osonenc i un dels impulsors de la cantada a Lledoners, ha explicat que el gruix dels músics provenen de l'Orquestra Sinfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i de l'Orquestra Sinfònica del Vallès (OSVallès). Tant en el cas dels músics com en el dels cantaires han hagut de dir prou per poder presentar unes formacions «equilibrades», segons el mateix Bardolet.

Coincidint amb la sortida dels presos de les cel·les

El concert ha arrencat a les dotze del migdia, coincidint amb el moment en què els presos poden sortir de les cel·les, i entre cançó i cançó s'ha demanat evitar els aplaudiments per garantir l'harmonia de l'espai, amb l'objectiu que la música arribés a Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Oriol Junqueras.

Instants abans del concert, l'organització ha remarcat que volia fer arribar "escalf" als independentistes presos. "Creiem que sempre se'ls ha de donar suport, però en aquests moments, en ple Nadal, volem que notin que som capaços d'organitzar aquest concert, sorgit de milers d'iniciatives individuals", ha explicat la portaveu Eulàlia Espona, que ha assegurat que "les individualitats han dut a muntar l'acte igual que el país és capaç d'ajuntar individualitats per unitat per aconseguir fites i reptes molt importants".

Unes proves de so una hora abans del concert han estat d'únic instant que els ha servit per ajustar l'actuació, que el director Alfred Cañamero entomava amb sentiments contraposats, assegurant que sentia "molta alegria pel retrobament amb molts músics coneguts però una gran tristor perquè alguns amics són entre reixes". Cañamero ha instat la ciutadania a "fer sonar les seves idees".

En paral—lel, les germanes de Carles Puigdemont i Dolors Bassa han agraït la celebració del concert, tot denunciant la "demofòbia" de l'estat espanyol. En aquest sentit, han demanat que "s'aprofiti" la celebració del judici del Procés "per posar en evidència el retrocés democràtic que hi ha a l'Estat". "Són molts els senyals de retrocés davant els quals tota persona democràtica s'hauria de sentir interpel—lada a denunciar", ha dit Montserrat Puigdemont, fent una crida a "no callar".

Al mateix temps, la germana de l'expresident Puigdemont ha acusat l'estat espanyol d'haver "triat la via de la repressió" per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. "Pensaven que aconseguirien la rendició de tot un poble, però s'han equivocat. Seguim tossudament alçats, perseverants i pacífics", ha afegit, assegurant que la ciutadania segueix "alçant la veu i fent arribar notes que travessen parets i traspassen fronteres".