Josep Rull va sortir dissabte de la presó de Lledoners durant dues hores per veure el seu fill a l'hospital de Manresa, ingressat d'urgència per un accident, amb un permís extraordinari, concedit per la direcció del centre penitenciari, apel·lant a un article del reglament penitenciari que permet fer-ho en casos d'urgència.

El Suprem, tot i així, ha anunciat que estudiarà si aquesta concessió va ser irregular, ja que es va atorgar sense avisar prèviament a l'alt tribunal, que era l'òrgan competent per autoritzar-la. Segons el Suprem, la comunicació va ser a posteriori.

Abans de donar l'autorització, Justícia va consultar el cas al jutjat de guàrdia de Manresa, que es va declarar no competent per pronunciar-se al respecte, però va recordar que l'article 161.4 del Reglament Penitenciari permet la direcció d'una presó concedir permisos "en supòsits d'urgència". Tot i així, la resolució també recorda que l'article 161.3 del mateix reglament assenyala que, en els casos de presos preventius, és necessària "l'autorització expressa de l'autoritat judicial a la qual l'intern estigui a disposició". El fiscal de guàrdia de Manresa, però, es va mostrar partidari a atorgar el permís.

Segons han explicat fonts de la conselleria de Justícia, els fets van tenir lloc dissabte passat, 5 de gener, al matí, durant una visita de la família de Rull a Lledoners. El nen va caure a terra i va patir una forta commoció al cap durant un vis a vis familiar amb el seu pare. Va perdre el coneixement i els serveis mèdics el van evacuar d'urgència en ambulància a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

La direcció de Lledoners va comunicar al Jutjat d'Instrucció 4 de Manresa, en funcions de guàrdia, l'interès de poder concedir a Rull un permís extraordinari de sortida per poder visitar el seu fill a l'hospital de Manresa. El fiscal de guàrdia es va mostrar partidari de concedir-li el permís, "per raons d'urgència", tot apel·lant als articles del reglament penitenciari que permet autoritzar permisos extraordinaris.

Tot i així, el magistrat del Jutjat 4 de Manresa, en una resolució que ha difòs aquest matí el TSJC, va acabar concloent que no era l'òrgan competent per autoritzar el permís, sinó que ho era el Tribunal Suprem, per la qual cosa va resoldre que no concedia "ni deixava de concedir" l'autorització.

Fonts de Justícia han explicat que, arran de la resposta del jutjat manresà, Rull va ser traslladat sota custòdia policial a l'hospital. En despertar-se, el nen va passar unes hores desorientat, sense reconèixer els seus familiars, però finalment els metges li van donar l'alta i va poder passar la nit de Reis a casa.

Segons les mateixes fonts, la resolució judicial de Manresa es va conèixer a les 17 hores, la sortida de Rull, sota custòdia policial, va ser a les 17.18 hores, i el retorn a la presó va ser a les 19.20 hores.

El Suprem investigarà si hi va haver cap irregularitat

Des del Tribunal Suprem, s'ha informat aquest divendres mateix que l'alt tribunal estudiarà si el permís extraordinari d'urgència concedit a Rull va ser irregular i, en el seu cas, determinar si es podria haver comès algun delicte.

Fonts jurídiques han informat a Efe que la Sala que enjudiciarà els fets es reunirà pròximament per estudiar aquesta qüestió i deliberar sobre la mateixa i, en el cas d'observar que s'ha pogut cometre algun delicte, ho enviaran a la Fiscalia per a què informi al respecte.

El Suprem afirma que no se'l va informar prèviament del permís i que quan es va fer a posteriori, no es va remetre cap documentació mèdica del menor.