Una cinquantena de persones van prendre part ahir a Moià en la visita guiada organitzada per a l'estrena de la ruta senyalitzada del patrimoni del nucli històric de la vila, recentment implantada. Els participants van poder descobrir amb explicacions detallades la història dels edificis i els espais més emblemàtics que concentren els carrerons del centre de la vila, i que integren aquest itinerari creat per l'Ajuntament moianès per difondre els encants del seu nucli.

Amb aquesta ruta permanent, el visitant es pot deixar guiar per divuit elements d'interès mitjançant una cinquantena d'elements gràfics que ja han estat instal·lats, començant per dues cartelleres que resumeixen la proposta i els trets principals del municipi i que fan de porta d'entrada: l'una al car-rer de Richard Wagner (al costat de la plaça de l'Hospital), i l'altra a la plaça del centre d'assistència primària.

En cadascun dels indrets que integren «Coneix Moià», que és com s'ha batejat aquesta ruta turística, s'ha instal·lat una placa a la façana o un tòtem que situa el visitant i detalla la història i els aspectes més rellevants. Els elements explicatius es complementen amb senyals indicatius horitzontals i plaques de guiatge específiques instal·lades a terra, de manera que el visitant disposa d'un itinerari conduït.

La ruta permet descobrir edificis amb atractiu històric i arquitectònic, com ara Can Carner (actualment seu del Consell Comarcal i del Consorci del Moianès), l'ajuntament vell (antic hospital durant l'edat mitjana i hostal fins al segle XIX, que després de l'incendi de la vila per part de les tropes carlines es va convertir en seu de l'Ajuntament fins al 1945), Cal Cristo (casa pairal de l'industrial tèxtil Josep Coma i Passarell), l'escola Pia, Cal Calderó, Can Rocafort (seu actual de la casa consistorial), l'auditori de Sant Josep o les esglésies de Santa Maria i de Sant Josep. També altres d'importants sobretot pel seu lligam amb personatges rellevants, com la casa natal de Rafael Casanova o el conjunt que va bastir i utilitzar el tenor Francesc Viñas. El recorregut també explica al visitant sobre diferents espais públics notables, com la plaça Major i la del Moianès, el carrer de Sant Antoni, la muralla o el parc municipal; i també sobre els monuments de Rafael Casanova i de Sant Sebastià.

L'itinerari marcat transcorre íntegrament per carrers del nucli antic i permet fer pràcticament un camí circular, amb un únic punt més distant i que obliga a fer una petita marrada al mirador de la Creu. És un indret que es troba en un punt elevat que ofereix una magnífica perspectiva de tot el poble i l'entorn.

La visita d'ahir va cloure amb un vermut per als participants.