25 de gener de 2019
25.01.2019
Regió7

Dos projectes bagencs opten a premis europeus sobre residus

Una proposta es porta a terme a Sant Vicenç per reduir residus en els esmorzars escolars i fer-los saludables

24.01.2019 | 23:57
Un dels actes de la campanya Marató Residu Zero de Sant Vicenç

Un projecte de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet per a la reducció dels residus en els esmorzars dels escolars del poble, i un altre del col·legi Sant Josep de Navàs per fomentar la sensibilització per la sostenibilitat són dues de les sis propostes catalanes que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat als diferents apartats de la desena edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a final de maig a Brussel·les. La selecció s'ha fet tenint en compte la relació de l'activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l'originalitat de la proposta, el caràcter innovador, l'adaptabilitat a d'altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

El projecte de Sant Vicenç s'ha presentat en la categoria d'administracions. Es tracta de la Marató Residu Zero, de la qual Regió7 ja va informar detalladament (vegeu edició de l'1 de desembre). Una campanya per promoure l'esmorzar sostenible i saludable per reduir els residus que genera la canalla a escola. La campanya ha tingut la participació de tres centres del municipi i de 600 alumnes, a més de la implicació de les famílies a través de cada AMPA, i s'ha aconseguit una reducció del 33% de la generació de residus d'envasos.

Els eixos principals del projecte han estat la millora de la salut, per mitjà de fomentar uns esmorzars més saludables (amb menys brioixeria i més fruita i entrepans) i la cura pel medi ambient en reduir els residus (envasos, plàstic i paper d'alumini), que sovint s'associen a productes alimentaris poc saludables.

La Marató Residu Zero va començar el mes d'octubre quan es van comprovar i comptabilitzar els residus que es generen a l'hora del pati en el moment d'esmorzar durant tota una setmana. Tot seguit es van fer tallers específics per edats a cada classe en què es van treballar les pautes per esmorzar de manera saludable i sostenible. Unes setmanes més tard es va fer un segon recompte dels residus generats als patis per avaluar si els alumnes havien començat a canviar els hàbits. I en molts casos ja ho havien fet.

Pel que fa a la candidatura de l'escola Sant Josep de Navàs, és en l'apartat de cooperació entre regions. Aquest centre, juntament amb quatre escoles de Finlàndia, Grècia, França i els Països Baixos, han promogut un projecte que parteix de la idea de buscar una paraula per a cada lletra de l'alfabet relacionada amb la sostenibilitat i els residus, decidides a partir d'una reflexió col·lectiva. A partir d'aquí es va crear una frase de defensa i sensibilització i es va elaborar un vídeo conjunt amb lletres, frases i veus de les nenes i els nens de les escoles participants. A Navàs, a més, han treballat l'acció «Envàs, te'n vas» per sensibilitzar tots els alumnes.

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives dutes a terme en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus. El veredicte es farà públic a Brussel·les a final de maig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20