L'escàndol d'abusos sexuals a menors a Montserrat segueix creixent. El diari El Periódico publica aquest dilluns que una tercera víctima, J. R. Martínez, assegura haver patit tocaments per part del germà Andreu Soler.

Amb el testimoni de Martínez, ja són tres les víctimes que han denunciat els abusos sexuals a menors a l'abadia bagenca. Tal i com afirma El Periódico, les tres denuncies contra Andreu Soler es produeixen en cronologies temporals diferents. Hurtado, el primer en denunciar el cas, va patir-los entre 1997 i 1998, el segon cas, Zamora, el 1978 i el tercer i últim, Martínez, el 1971.

J.R. Martínez, nascut a Almeria el 1955, va acudir a treballar a l'Abadia de Montserrat durant cinc estius. En un dels primers que hi va passar, el germà Andreu n'hauria abusat sexualment durant una sortida que havia organitzat. "Es va passar la nit sencera grapejant-me, també als genitals", explica Martínez a 'El Periódico'.

L'abús que va patir el va deixar "en estat de xoc", recorda, i a partir d'aleshores es va concentrar a evitar el germà Andreu. J.R. Martínez reflexiona que "a l'abadia havien de saber què passava" perquè "devien veure almenys el mateix que veia tothom" i es pregunta "per què ningú a Montserrat hi va intervenir", en declaracions al rotatiu.

Després que Hurtado denunciés els abusos que va patir per part d'aquest monjo, el Monestir de Montserrat va crear una comissió per estudiar els possibles casos que hi pugui haver. La comissió ha posat a disposició el correu transparencia.montserrat@gmail.com perquè qui vulgui pugui enviar informació sobre fets relacionats.

El segon cas, Ricard Zamora

Un segon testimoni assegura que va ser víctima dels abusos del monjo de Montserrat denunciat fa uns dies per un exescolta. Requerit per aquest diari, el monestir de Montserrat assegura que no té coneixement d'aquest cas, que es remunta al 1978, més enllà de les informacions publicades.

Segons ha relatat el testimoni al diari Ara, el germà Andreu Soler, que va morir el 2008, es va ficar al seu llit i li va fer tocaments als genitals quan tenia 15 o 16 anys. Ricard Zamora, que ara té 55 anys, explica que el monjo va començar a tocar-lo i a fer-li pedagogia d'on podia trobar plaer en el seu penis. Va durar pocs minuts perquè ell va aturar-lo. El germà no va insistir més i va marxar de la cel·la. Zamora va fugir aquella mateixa nit del monestir, on l'havien enviat per redreçar-lo d'una adolescència complicada. Era el primer dia que hi dormia.

Fonts del monestir reiteraven ahir a Regió7 que s'ha creat una comissió independent per estudiar els abusos a menors. Sobre la nova víctima que ha fet públic el seu cas, les mateixes fonts explicaven que no en tenien coneixement perquè Zamora mai no s'ha posat en contacte amb el monestir, i van dir que ara pot relatar el seu cas a la comissió.