Cardona crearà una brigada juvenil que treballarà en la rehabilitació de la zona d'habitatges de l'antiga colònia Arquers. Es tracta d'un projecte que neix amb un doble objectiu: formar joves del poble per ajudar-los en la seva inserció laboral i, al mateix, temps que puguin contribuir en el seu procés d'aprenentatge a la recuperació d'aquest antic nucli miner, que es vol potenciar com a àrea residencial del municipi.

La proposta, que es va presentar ahir, i que ja es posarà en marxa d'aquí a menys de dues setmanes parteix de la idea de crear un equip de vuit persones del poble, d'entre 16 i 35 anys, a les quals es formarà en manteniment polivalent i rehabilitació dels espais públics. Rebran aquesta formació de l'11 de febrer fins al 15 de març, amb un total de 150 hores. Aquesta etapa formativa derivarà en una contractació de 6 persones a jornada completa durant 9 mesos (del 18 de març al 18 de desembre del 2019) , formant part d'una brigada juvenil, amb un sou de 1.245 euros bruts mensuals. També s'inclourà la contractació d'un tècnic expert en rehabilitació, que els formarà i guiarà.

Un cop formada, aquesta futura brigada juvenil desenvoluparà el seu treball pràctic al llarg dels 9 mesos en quatre aspectes. Arranjament i millora d'habitatges que tenen residents; inici de la rehabilitació d'algunes de les cases desocupades; acabament dels entorns d'un conjunt de quatre casetes que ara s'estan acabant de rehabilitar; i reparacions de l'espai públic de la mateixa colònia i també del centre històric, on és previst per exemple que es treballi en un solar situat davant del Portal Graells, que ha estat cedit per la propietat per tal de ser convertit en un parc.

La directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez, va explicar que aquest brigada juvenil que ara es promou lliga la formació de joves del poble «amb una ocupació amb la qual hi veiem futur a Cardona, per la quantitat d'habitatges que necessitaran reformes i rehabilitació, i amb un lloc ideal com és la colònia Arquers», on l'Ajuntament ja hi està destinant recursos i esforços per tal de recuperar els habitatges i «posar-los a disposició de la ciutadania a preus assequibles». Domínguez hi afegia que és «un projecte rodó».

Quatre habitatges recuperats

En paral.lel, i dins el conjunt d'actuacions plantejades per a la progressiva recuperació de la colònia, ahir també es va mostrar el primer conjunt de quatre casetes que ja s'estan acabant de rehabilitar. Un cop acabats, aquests quatre habitatges (d'uns 60 m2 i amb un petit pati) es posaran al mercat de lloguer a preus assequibles. El regidor d'Habitatge, Joan Hernández, va destacar que fa temps que es treballa per recuperar casetes de la colònia i va detallar que fins el 2018, s'hi ha invertit 68.000 euros, tots provinents de subvencions de la Diputació. Per aquest 2019, l'Ajuntament té previst invertir-hi 18.000 euros amb recursos propis, i s'està pendent d'una altra subvenció de la Diputació de 24.000 euros. Tot plegat, suma una inversió de 110.000 euros, que s'ha efectuat en els darrers cinc anys.

Hernàndez va detallar que la recuperació de la colònia és un dels projectes que l'equip de govern té en marxa per tal de poder oferir habitatge digne i assequible a Cardona, després de la diagnosi que es va fer fa un parell d'anys en què es va posar de manifest que al mercat n'hi havia molt poc i car. La posada en marxa de la borsa de lloguer o els nous allotjaments tutelats per a gent gran persegueixen el mateix objectiu.

L'antic nucli miner té actualment 43 habitatges, 20 dels quals mantenen residents

El projecte formatiu i d'ocupació que ahir es va presentar i que ara es posarà en marxa forma part del pla que l'Ajuntament de Cardona està portant a terme des de fa mesos per potenciar la recuperació progressiva d'aquest antic nucli miner, perquè sigui un dels espais de desenvolupament i creixement del municipi.

Amb aquest objectiu, la primavera passada el consistori va portar a terme tot un procés de participació per generar noves idees per impulsar aquesta recuperació, del qual en va sortir, per exemple, la de tirar endavant un espai formatiu. Durant el procés de participació es van recollir a l'entorn de 400 aportacions, a través d'enquestes, entrevistes, trobades amb entitats o jornades obertes a tota la ciutadania.

Pel que fa a la recuperació de la colònia en el seu conjunt, l'alcalde, Ferran Estruch, va indicar que aquest 2019 s'encarregarà la redacció del Pla de Millora Urbana, que és el document que ha de definir i ordenar des del punt de vista urbanístic com ha de ser aquest espai tenint en compte la normativa vigent: que és que hi poden anar un màxim de 60 habitatges.

En aquests moments, n'hi ha 43 de construïts (20 dels quals estan ocupats). El pla haurà de definir quins d'aquests 43 es poden rehabilitar —l'aposta de l'Ajuntament és que puguin ser la majoria— i on s'aixequen els que falten per arribar a 60. També haurà de definir altres aspectes urbanístics com ara la xarxa viària i de vianants, l'espai per instal·lar equipaments, com ara la nova residència, o les zones verdes.