Cardona crearà una brigada juvenil que treballarà en la rehabilitació de la zona d'habitatges de l'antiga colònia Arquers. Es tracta d'un projecte que neix amb un doble objectiu: formar joves del poble per ajudar-los en la seva inserció laboral i, al mateix, temps que puguin contribuir en el seu procés d'aprenentatge a la recuperació d'aquest antic nucli miner, que es vol potenciar com a àrea residencial del municipi.

La proposta, que es va presentar ahir, i que ja es posarà en marxa d'aquí a menys de dues setmanes, parteix de la idea de crear un equip de vuit persones del poble, d'entre 16 i 35 anys, a les quals es formarà en manteniment polivalent i rehabilitació dels espais públics. Rebran aquesta formació de l'11 de febrer al 15 de març, amb un total de 150 hores. Aquesta etapa formativa derivarà en una contractació de 6 persones a jornada completa durant 9 mesos (del 18 de març al 18 de desembre del 2019) , formant part d'una brigada juvenil, amb un sou de 1.245 euros bruts mensuals. També s'inclourà la contractació d'un tècnic expert en rehabilitació, que els formarà i guiarà.

Un cop formada, aquesta futura brigada juvenil desenvoluparà el seu treball pràctic al llarg dels 9 mesos en quatre aspectes. Arranjament i millora d'habitatges que tenen residents; inici de la rehabilitació d'algunes de les cases desocupades; acabament dels entorns d'un conjunt de quatre casetes que ara s'estan acabant de rehabilitar; i reparacions de l'espai públic de la mateixa colònia i també del centre històric, on és previst per exemple que es treballi en un solar situat davant del Portal Graells, que ha estat cedit per la propietat per tal de ser convertit en un parc.

La directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez, va explicar que aquest brigada juvenil que ara es promou lliga la formació de joves del poble «amb una ocupació a la qual veiem futur a Cardona, per la quantitat d'habitatges que necessitaran reformes i rehabilitació, i amb un lloc ideal com és la colònia Arquers», on l'Ajuntament ja està destinant recursos i esforços per tal de recuperar els habitatges i «posar-los a disposició de la ciutadania a preus assequibles». Domínguez afegia que és «un projecte rodó».

Quatre habitatges recuperats

En paral·lel, i dins el conjunt d'actuacions plantejades per a la progressiva recuperació de la colònia, ahir també es va mostrar el primer conjunt de quatre casetes que ja s'estan acabant de rehabilitar. Un cop acabats, aquests quatre habitatges (d'uns 60 m2 i amb un petit pati) es posaran al mercat de lloguer a preus assequibles. El regidor d'Habitatge, Joan Hernàndez, va destacar que fa temps que es treballa per recuperar casetes de la colònia i va detallar que fins al 2018, s'hi ha invertit 68.000 euros, tots provinents de subvencions de la Diputació. Aquest 2019, l'Ajuntament té previst invertir-hi 18.000 euros amb recursos propis, i s'està pendent d'una altra subvenció de la Diputació de 24.000 euros. Tot plegat suma una inversió de 110.000 euros, que s'ha efectuat en els darrers cinc anys.

Hernàndez va detallar que la recuperació de la colònia és un dels projectes que l'equip de govern té en marxa per tal de poder oferir habitatge digne i assequible a Cardona, després de la diagnosi que es va fer fa un parell d'anys en què es va posar de manifest que al mercat n'hi havia molt poc i car. La posada en marxa de la borsa de lloguer o els nous allotjaments tutelats per a gent gran persegueixen el mateix objectiu.