L'exposició '50 anys de Joventuts Musicals' va ser inaugurada dissabte 26 de gener a Cal Balaguer del Porxo, amb un emotiu acte que va reunir un públic nombrós i bona part de les persones que van impulsar l'entitat a Súria. Aquesta mostra forma part del programa de la Festa de Sant Sebastià i es podrà visitar fins al proper 2 de març.

L'acte va servir per remarcar i reconèixer l'important tasca de dinamització cultural que Joventuts Musicals ha desenvolupat a Súria en àmbits com la música, la pintura, la fotografia, el cinema i la divulgació, entre d'altres. Actualment, l'entitat organitza els concursos de pintura ràpida i de fotografia Vila de Súria, que mantenen un alt nivell de qualitat i compten amb un elevat nombre de participants.

L'exposició aplega nombroses fotografies, cartells, programes i altres documents sobre l'activitat de Joventuts musicals a Súria des del naixement de l'entitat, que va tenir lloc 1965. L'horari de la mostra és el següent: de divendres a diumenge, d'11.00 a 14.00 h, i dissabtes també de 16.00 a 18.00 h.

En el transcurs de l'acte inaugural, membres de les primeres juntes directives van recordar els orígens i les activitats que l'entitat va realitzar en els seus primers anys,quan Súria es va convertir en la població més petita de l'Estat amb presència del moviment internacional de Joventuts Musicals.

En aquesta taula rodona hi van participar el primer president de l'entitat surienca, Albert Castellano, i els següents membres de les primeres juntes: Paulí López, Maria Àngels Santamaria, Manel Ferrer, Joan Pons i Montserrat Ferrer. La taula rodona va ser moderada per Josep Maria Homs, també membre de Joventuts Musicals.

Des dels seus primers anys, l'entitat va portar a Súria solistes i grups musicals catalans i internacionals de primer nivell en música clàssica i altres estils, com els pianistes Tete Montoliu i Carles Santos, el violinista d'arrels surienques Gerard Claret, l'Orfeó Català, la Coral Sant Jordi dirigida per Oriol Martorell, la Polifònica de Puig-reig, els cantants Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta, Núria Feliu i La Trinca.

Joventuts Musicals va aconseguir tenir centenars de socis a Súria i va organitzar nombroses activitats de caire cultural i social, com la primera actuació castellera a la vila, a càrrec dels Xiquets de Valls, i la Festa Major de 1968, que va innovar el format tradicional d'aquesta celebració. Una altra iniciativa destacada va ser la seva participació en el naixement de l'Escola Municipal de Música. L'acte inaugural de l'exposició va començar amb dues actuacions d'alumnes de l'Escola Municipal de Música i la lectura d'un poema que el surienc Salvador Perarnau, Mestre en

Gai Saber, va dedicar al grup promotor de Joventuts Musicals a Súria, destacant el paper de l'entitat com a revulsiu de la vida cultural local en la segona meitat dels anysseixanta. El poema va ser llegit per l'actriu surienca Marialba Esquius.

Posteriorment, l'alcalde Josep Maria Canudas va destacar en un parlament el treball de dinamització cultural desenvolupat per l'entitat al llarg d'aquest mig segle, agraint la tasca dels fundadors i de les persones que n'han format part fins avui. Segons el batlle surienc, aquesta feina "ha de seguir en el futur".

En el transcurs de l'acte, l'alcalde i la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, van lliurar plaques de reconeixement als actuals responsables de Joventuts Musicals a Súria, ,Albert Castellano i Josep Maria Homs, per la seva llarga trajectòria de dinamització cultural al front de l'entitat. Els actuals responsables de l'entitat van agrair el suport de l'Ajuntament a l'exposició commemorativa del cinquantenari. També van recordar la figura del desaparegut músic surienc Josep Maria Garcia, un dels membres històrics de Joventuts Musicals a la vila.