L'edifici Montserrat de Castellnou de Bages, que aquests dar-rers anys servia de casal de poble però que és tancat des de l'estiu passat per deficiències estructurals, continuarà amb la persiana abaixada i el seu futur no es decidirà fins al proper mandat. Així ho ha considerat l'actual govern després de conèixer els resultats d'un informe tècnic que estima en uns 800.000 euros el cost de reforma perquè compleixi la normativa com a edifici de pública concur-rència i s'adapti a la llicència ambiental que no té. «No executarem unilateralment una obra tan costosa i que ha de ser decisió del poble», apunta el regidor d'Urbanisme, Lluís Thomen.

L'alcalde, Domènec Òrrit, i el mateix Thomen van explicar públicament ahir els resultats de l'informe tècnic que el mateix govern va encarregar a un equip extern d'arquitectes. Va ser després del tancament de l'edifici a l'estiu (que es va fer fruit de les recomanacions dels tècnics municipals), però el govern volia una anàlisi amb més profunditat, i per això va demanar una opinió externa (vegeu Regió7 del 6 d'octubre). Al desembre en va tenir els resultats, i encara es va buscar un últim parer també extern juntament amb una estimació de costos, que es va exposar ahir.

Gairebé com el pressupost

Per bé que és estimatiu, l'import ha sorprès fins i tot el mateix govern, i l'alcalde ahir el comparava amb el pressupost anual de Castellnou, que gira al voltant d'1.300.000 euros.

«L'Ajuntament no està en disposició d'afrontar aquesta despesa», va afegir Òrrit, i va apuntar «la possibilitat que surti més a compte tirar-lo a terra i fer-lo nou». En aquest sentit, no descarta fer un estudi properament de quant costaria aquesta opció, per bé que tant Òrrit com Thomen insistien ahir a deixar la decisió per al proper mandat, governi qui governi. «És una actuació importantíssima i d'una inversió molt gran», va apuntar l'alcalde, i per a Thomen «no seria acceptable que ara ja decidíssim fer una actuació en una direcció». Sense descartar una consulta popular, l'actual govern aposta «per trobar la fórmula que tingui el màxim de consens de forces polítiques i entitats».

L'edifici Montserrat, que antigament havia estat un restaurant, va ser adquirit per l'Ajuntament el 2013 i servia com a espai d'ús públic, bàsicament per a entitats del poble. Tot i que s'hi havien fet algunes reformes, quan l'actual govern va arribar al poder l'abril passat (després d'una moció de censura contra l'anterior equip del PSC) es va voler fer una revisió de l'edifici davant «l'evidència» d'algunes deficiències que, segons els nou govern, ja presentava l'edifici, i que ha corroborat el nou informe. Es tracta, bàsicament, del mal estat de la coberta, que no seria prou resistent al foc, però també dels accessos i les sortides d'emergència, a banda d'altres elements externs.

Tenint en compte el perill que en aquest estat l'edifici podia tenir per als usuaris, a l'estiu es va decidir tancar «per responsabilitat, o hauríem estat prevaricant», va recordar ahir Òrrit. Mentrestant, s'han adaptat algunes estances del centre cívic perquè les entitats puguin continuar fent activitats.