30 de gener de 2019
30.01.2019
Regió7

Un estudi de l'ICS avaluarà el consum de substàncies addictives entre els joves

El projecte va guanyar la beca predoctoral en la darrera Jornada de Recerca celebrada a Manresa

30.01.2019 | 11:54
Premiats de la segona Jornada de Recerca de l'ICS Catalunya Central

Estudiar les addiccions entre els adolescents és l'objectiu de la tesi que es desenvoluparà gràcies a la beca predoctoral que l'ICS Catalunya Central ha atorgat recentment a la infermera Eva Codinach. El projecte, que va guanyar la beca predoctoral en la darrera Jornada de Recerca que va tenir lloc a Manresa, analitzarà l'evolució dels consums entre el 2012 i el 2016, a partir d'entrevistes a uns 400 joves del Bages, l'Anoia, el Solsonès, Osona i el Berguedà.

Aquest estudi parteix d'un treball previ que va dur a terme la Facultat de Ciències de la Salut d'UManresa i l'Agència de Salut Pública, el curs 2011-2012, sobre el consum d'alcohol i altres substàncies addictives entre els joves de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès, en el qual van participar gairebé 1.300 estudiants de quart d'ESO.

Entre les conclusions més destacades hi ha que la meitat dels joves s'havia emborratxat durant el darrer any, més del 30 % havia consumit 5 o més begudes en un interval aproximat de 4 hores, el consum d'alcohol era més elevat en l'àmbit rural, prop d'un 60 % dels joves fumava habitualment i gairebé un 40 % havia consumit cànnabis.

La tesi que es desenvoluparà ara pretén fer seguiment de l'evolució d'aquests consums amb un grup d'uns 350 adolescents, d'entre 15 i 19 anys, a partir d'enquestes que es van fer el 2012 i el 2016. L'estudi analitzarà les dades per extreure'n conclusions socioeconòmiques, de comportament i de consum. Aquest coneixement servirà per poder fer recomanacions, tant a professionals sanitaris com a especialistes en salut pública, que permetran crear programes de prevenció adequats a les necessitats dels adolescents de la Catalunya Central.

Eva Codinach, infermera a Sant Quirze de Besora i investigadora col·laboradora del grup de recerca de l'ICS a la Catalunya Central, PROSAARU de l'Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), va rebre el premi en la darrera Jornada de Recerca de l'ICS Catalunya Central, que va tenir lloc a Manresa. Aquest projecte li va valdre una beca predoctoral per poder desenvolupar la seva tesi, que estarà enllestida aproximadament al cap de dos anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20