Miguel Ángel Hurtado, la primera persona que va manifestar públicament que havia patit abusos sexuals per part del monjo de Montserrat Andreu Soler quan, el 1998, formava part dels Nois del Servei d'Ordre, ha criticat la comissió de transparència creada per l'abadia arrel de la seva denúncia per tractar casos com el seu. Hurtado ha explicat a Regió7 que aquest organisme l'inspira "molt poca confiança" perquè, diu, "ha estat escollida a dit per l'abat Soler. És la comissió Soler".

Retreu el fet que sigui una comissió de la qual forma part un monjo de Montserrat, i es pregunta: "tu creus que les víctimes explicaran la seva història davant d'un monjo de Montserrat, quan han estat abusades per un monjo de Montserrat?" També lamenta que hi hagi un polític com l'exconseller de la Generalitat Xavier Pomés, i que en canvi no hi hagi ningú de la Fundació Vicki Bernadet, "que és l'organització referència sobre casos d'abusos sexuals a Catalunya".

Per a Hurtado, una comissió vàlida "hauria de començar perquè l'abat l'encarregués a una persona totalment independent, que no tingués cap relació amb l'Església i amb Montserrat, i que tingués molta credibilitat", i posa com a refrència el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. "Aquesta persona hauria de ser qui escollís el seu equip. I els membres del seu equip no haurien de tenir cap relació amb l'abadia", hi afegeix el denunciant, que considera que la que han creat "és una manera més de controlar la informació. Com que han fet un mail de transparència, ells s'assebenten de quines són les denúncies que es fan. Quan una comissió independent no hauria de treballar així. L'abat i l'abadia no s'haurien d'assabentar de res dels casos fins que no en rebés l'informe final".

En aquest sentit, Miguel Ángel Hurtado ha avançat a Regió7 que diumenge serà a Montserrat, juntament amb Peter Saunders, antic membre de la comissió antipederàstia del Vaticà, que va crear el Papa Francesc. En aquest acte de protesta demanaran públicament que es "disolgui" aquesta comissió per la transparència de Montserrat,"perquè tal i com ha estat creada no funcionarà perquè no mereix confiança en les víctimes". I que se'n creï una de nova "amb una persona totalment independent". "Tal i com està constituïda ara la comissió jo no puc animar les víctimes a denunciar, perquè no sé com les tractaran i pot ser una traumatització secundària", afirma.

També reclamaran que l'abadia de Montserrat estableixi un conveni amb la Fundació Vicki Bernadet, "que és on jo vaig rebre tractament psicològic, perquè qualsevol víctima d'abusos a Montserrat pugui rebre suport psicològic donat per professionals. Perquè s'estan posant en contacte amb mi víctimes que, a diferència de les que ara han sortit als mitjans, sí que em transmeten que estan molt afectades. Jo les escolto i els dic que no han estat els únics. Però no sento que pugui donar-los el reconeixement que es mereixen". Reitera que hi ha "víctimes psicològicament molt tocades i que necessiten una ajuda. I l'abadia de Montserrat hi té una responsabilitat". Aquestes manifestacions formen part d'una entrevista que Miguel Ángel Hurtado ha concedit a Regió7 i que es publicarà íntegrament aquest dijous.