L'equip de govern de l'Ajuntament d'Artés, d'ERC i la CUP, ha aprovat el pressupost municipal del 2019, amb l'abstenció de Convergència i Unió, a l'oposició. Els comptes d'enguany preveuen uns ingressos d'uns 6 milions euros, 300.000 més que l'any anterior. Aquest augment en la previsió és degut, bàsicament, a l'augment de les subvencions concedides per la Diputació de Barcelona per a projectes d'inversió.

Tenint en compte el resultat de la votació popular dels tercers pressupostos participatius, l'equip de govern ha preparat un pressupost pel 2019 que preveu la realització d'un total de 17 propostes sorgides del procés participatiu. Entre els projectes hi ha el manteniment de camins i corriols, subvencionar la contractació de joves en oficis que s'estan perdent per manca de relleu generacional, la creació d'una escola d'arts, reparar i adequar els sostres del Pavelló i de la Sala Dos de Gener, millorar i cuidar la piscina, millorar el pati de l'escola Doctor Ferrer i adaptar-lo a diferents edats o facilitar la rehabilitació de pisos buits destinats a la Borsa Local d'Habitatge.

A part de les propostes de pressupostos participatius, d'altres projectes que estan inclosos al pressupost municipal de l'any vinent són, per exemple, la 3a convocatòria de la concessió de Microcrèdits a interès 0 adreçats a empreses de nova creació i a nous projectes d'empreses existents, la contractació d'un operari de brigada per a completar el servei de jardineria remunicipalitzat, la restauració de les muralles de la Plaça Vella, la instal·lació d'un nou sistema de calefacció a la Cruïlla d'Entitats, l'ampliació de la vorera del carrer Manresa, l'adequació, per parts, de la Casa del costat del Museu i el finançament de part de la construcció d'un dipòsit d'aigua nou que anirà ubicat a prop de la casa de la Paloma la elebració dels 115 anys dels Bastoners d'Artés i instal·lar wifi a més espais públics, entre altres.

El procés per a poder incloure propostes de la ciutadania als comptes municipals d'enguany va començar a l'octubre passat amb 6 assemblees temàtiques on van participar, debatent i proposant accions, un total de 53 persones diferents. També es van realitzar unes sessions a les escoles de la vila, els pressupostos infantils, en les quals van participar 126 infants (i les seves famílies) que estaven cursant 5è i 6è de primària. Així doncs, la gent empadronada a Artés i major de 16 anys van votar al desembre en una Consulta Popular i van poder seleccionar 10 de les 67 propostes. En aquesta tercera edició van votar 397 persones, és a dir, un 8,43% de la població amb dret a vot.

Moció contra el feixisme

Al mateix ple de l'aprovació del comptes municipals del 2019, també es va aprovar per unanimitat una moció perquè Artés es declari «Municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat».

La moció, tot i ser entrada a registre pel grup de la CUP Artés, estava signada per les entitats i associacions del poble Ateneu Popular la Falç, Artés per la independència i el CDR d'Artés. La moció va ser presentada per un representant de la Xarxa Antifeixista de la Catalunya Central (XACC) ja que l'Ateneu Popular la Falç n'és membre i aprofitant el dret que tenen les entitats i associacions de la vila a poder defensar mocions al ple.

Alguns dels acords que proposa la moció són, per exemple, que l'Ajuntament promogui actes per la memòria històrica del municipi i defensi els valors de la democràcia, la justícia universal i els drets humans, socials i laborals. Que l'Ajuntament denegui, sempre que li sigui possible legalment, l'ús d'espais a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, de gènere o ideològica. Que realitzi una campanya permanent de neteja de propaganda d'activitats que incitin la discriminació racial, de gènere o ideològica o que l'Ajuntament davant de qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica a la vila, faci una denúncia pública i personal de suport a les persones agredides.