Navarcles deixa en suspens el projecte de construcció d'un supermercat Bon Preu al parc de La Planota que feia uns mesos que l'Ajuntament tenia sobre la taula. El govern en minoria de Sumem per Navarcles era partidari de la proposta, que també preveia l'adequació d'una rotonda amb la carretera d'accés a càrrec de l'empresa, però no ha tingut el suport necessari del ple, i no la podrà tirar endavant.

Ja fa un parell d'anys que el grup Bon Preu va sol·licitar la construcció d'un supermercat a l'entrada del poble. Des de l'Ajuntament «li proposàvem el centre», però l'empresa va insistir en l'àmbit de La Planota per poder disposar d'un aparcament ampli i va acabar comprant un solar privat en un àmbit d'uns 5.000 m2 amb la idea de fer-hi un supermercat d'uns 1.200 m2 de superfície construïda, segons ha explicat l'alcalde accidental, Ramon Serra. Això va ser després que l'Ajuntament aprovés la tramitació de la Trama Urbana Comercial (per determinar els indrets susceptibles d'instal·lar un comerç), de manera que ara només quedava pendent el canvi d'usos del solar per poder-hi construir un supermercat.

Aquesta darrera operació és la que es va portar a l'últim ple. Com que implica una modificació urbanística de sòl residencial a comercial, requeria d'una majoria qualificada de com a mínim set dels tretze regidors del consistori, i no es va aconseguir. Els cinc regidors de Sumem per Navarcles hi van votar a favor, i també l'única regidora d'ERC, a l'oposició, però la resta de grups, també a l'oposició, no hi van donar suport: el PDeCAT, amb quatre, es va abstenir, i la CUP (amb dos) i ICV (amb un), s'hi van oposar.

Mala ubicació i poca informació

Més enllà de la seva aposta per un comerç «de petit format i més humanitzat», la CUP en critica bàsicament la ubicació, entenent que «situar el supermercat als afores del poble sense vincles amb la resta de comerços actuaria com a pol de gravetat i podria buidar els carrers del centre», apunta el seu portaveu, Aleix Solé.

Aquest diari no va poder contactar ahir amb el regidor d'ICV, mentre que el PDeCAT va lamentar que aquest punt s'inclogués al ple «sense el consens previ que requeria una proposta com aquesta», apuntava ahir des del partit Núria Creus, que és partidària d'algun procés de participació «que permeti conèixer l'opinió de la gent i sobretot dels comerços». A més, es queixava que el seu grup no n'havia tingut coneixement amb prou antelació «ni dels plànols, ni de l'impacte ambiental o econòmic de la proposta».

En canvi, l'alcalde accidental i regidor de Sumem, Ramon Serra, lamenta la decisió perquè considera que hauria estat un projecte beneficiós per al poble, tenint en compte «les condicions» que s'havien posat a l'empresa per tirar-lo endavant. D'una banda, s'havia de fer càrrec d'una rotonda per ordenar el trànsit de la zona «que la Diputació no ha volgut assumir». També es demanava al grup Bon Preu que cedís el pàrquing fora de l'horari d'obertura del supermercat, «i un conveni perquè els 35 nous llocs de treball fossin preferentment ocupats per gent de Navarcles».

Serra pensa que la presència d'un supermercat d'aquestes característiques a La Planota no perjudicaria el petit comerç, «perquè molta gent va a comprar a grans superfícies de fora i no per això deixa de comprar a Navarcles els productes més de proximitat».