El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha demanat perdó a les víctimes dels abusos sexuals presumptament comesos pel pare Andreu Soler. En la seva homilia d'aquest diumenge, l'abat ha demanat "humilment perdó a les víctimes". "Ens solidaritzem amb el seu dolor i oferim el suport de la comunitat", ha dit, tot reconeixent que els fets que estan sortint a la llum "han colpit a tothom". Segons Soler, successos com aquest "ens dolen profundament perquè fereixen i traeixen la confiança" en l'església.

L'abat ha lamentat davant dels feligresos que aquests casos que estan veient la llum "han colpit" a la mateixa comunitat religiosa. "Davant d'aquests fets els meus germans i jo demanem humilment perdó a les víctimes i ens solidaritzem amb el seu dolor", ha reconegut, tot insistint en el fet que "sabem com costa cicatritzar les ferides".

Segons el màxim responsable religiós de Montserrat els abusos "cal afrontar-los amb decisió" i seguir les directrius marcades pel Vaticà "malgrat les dificultats". "Reconèixer la veritat sempre ens fa lliures", ha dit.

Perdó a la comunitat

A banda de les víctimes, l'Abat també ha volgut demanar perdó als feligresos per "uns escàndols" que poden "fer perdre la confiança en 'l'església". En aquest sentit, ha recordat l'existència d'una comissió "externa" que investigarà aquest cas i altres que puguin sortir i que permetrà "actuar en conseqüència". "Tenim eines per esclarir els fets i atendre a les víctimes de forma justa i evangèlica", ha assegurat. Soler ha remarcat que els resultats d'aquestes investigacions "es donaran a conèixer".

Critica als mitjans

Tot i demanar perdó, l'abat ha volgut expressar el seu malestar amb el tractament que s'ha donat al cas en alguns mitjans de comunicació. "Ens han dolgut algunes expressions", ha dit, "perquè sembla que les sospites afectin el conjunt" dels mossèns de Montserrat. Per aquesta raó, també ha volgut agrair "les mostres de suport" que han rebut aquests darrers dies.

L'abat ha tancat l'homilia mostrant-se esperançador amb què Montserrat segueixi sent un indret de culte a la Mare de Déu.

Concentració dels denunciants

El primer denunciant dels abusos a Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, ha exigit la dimissió del Pare Abat, Josep Maria Soler. En un acte convocat a la mateixa muntanya, Hurtado ha lamentat els progressius casos que estan sortint a la llum i que el màxim responsable religiós de Montserrat no estigui fent res malgrat que s'està demostrant que el mossèn denunciat "va ser un depredador".

Hurtado també ha criticat la "poca transparència" de la comissió que s'ha creat per investigar els possibles casos i que entre els seus integrants hi hagi un religiós de Montserrat.