Segurament l'abat de Montser-rat, Josep Maria Soler, hauria volgut dedicar l'homilia dominical d'ahir a una de les grans efemèrides de la comunitat benedictina. El 2 de febrer del 1592 es va celebrar la consagració de l'actual basílica, però el cas d'abús fet públic fa dues setmanes, i el fet que una de les víctimes fos ahir a l'entorn del monestir, va obligar el pare abat a dedicar les seves paraules de la litúrgia a demanar «perdó» als qui en van patir l'assetjament.

És la primera vegada que Soler s'hi referia explícitament. Fa dues setmanes, quan Hurtado va dir que havia patit abusos per part d'un dels monjos de Montserrat, a la missa de diumenge no es va fer una referència explícita al cas, sinó que tan sols es va fer una prèdica per a les víctimes d'abusos sexuals i les persones que pateixen al món. Però l'abat va considerar que ahir ho havia d'abordar. «Davant d'aquests fets, els meus germans de comunitat i jo mateix demanem humilment perdó a les víctimes; ens solidaritzem amb el seu dolor i els oferim el suport de la comunitat», va explicar en l'homilia.

Soler va estendre el perdó a les persones que, arran de la denúncia pública que un dels monjos era autor d'abusos a menors, s'han sentit decebudes amb la comunitat. «Demanem perdó, també, a totes les persones a qui el coneixement d'aquests fets ha pogut escandalitzar o fer perdre confiança en institucions d'Església. Demanem perdó, encara, per les coses que en el passat, a Montser-rat, no s'hagin pogut fer prou bé i hagin pogut facilitar comportaments indignes». També va dir que la comunitat s'ha sentit dolguda quan des dels mitjans s'ha estès l'ombra de la sospita a la comunitat religiosa.

En l'homilia també es va referir a la comissió que s'ha posat en marxa per aclarir l'abast dels abusos perpetrats per Andreu Soler. I és que la víctima que ha destapat el cas, que també ha creat un cor-reu electrònic per saber si hi va haver altres persones que van patir-ne l'assetjament, explica que com a mínim hi ha cinc víctimes més d'aquest monjo que s'hi han posat en contacte i que narren fets succeïts als anys 70, 80 i 90.

El responsable de l'abadia va dir que la creació de la comissió és un exercici de «transparència total», que «analitzarà els casos que es puguin denunciar» i «s'actuarà en conseqüència». També es va comprometre a donar els resultats de la investigació sota «el protocol establert». La comissió és formada per una lletrada del Col·legi d'Advocats de Barcelona, una psicòloga, un representant de la Conferència Episcopal Tarraconense, que té un equip especialitzat en abusos sexuals a menors, un membre de la comunitat de Montserrat, amb veu però sense vot, i l'exconseller d'Interior de Pujol, Xavier Pomés, com a metge. Hurtado critica que els membres d'aquesta comissió han estat escollits pel màxim representant de la comunitat benedictina i, per tant, considera que «no és independent».

La comissió va celebrar la primera reunió dijous de la setmana passada i s'hi van establir els protocols de funcionament intern i un dels primers acords que es va prendre va ser el d'oferir a totes i cadascuna de les persones que s'han adreçat a la comissió la possibilitat de tenir un encontre personal amb un dels seus membres. Els responsables del monestir de Montserrat s'han compromès a fer pública la tasca de la comissió.