Restes d'estelades i llaços grocs per terra, i altres símbols arrencats o directament desapareguts. És l'aspecte que presentava aquest cap de setmana el pla de Lledoners, després d'una nova bretolada que haurien protagonitzat individus vinculats a grups d'ideologia espanyolista. Així ho denunciaven ahir els diversos col·lectius que aquests darrers mesos han organitzat trobades de suport als independentistes presos a Lledoners, arran d'uns vídeos amb imatges de la bretolada que hauria difós a través de les xarxes la plataforma ultra Democracia y Unidad Española (DUE), que presideix el bagenc Jaime Vizern.

Les gravacions, amb música, mostren com uns individus arrenquen alguns d'aquests símbols i després els cremen en una foguera, mentre s'intercalen imatges d'activitats que s'han fet al pla de Lledoners i dels independentistes presos en to burlesc. Fonts del col·lectiu Omplim Lledoners denunciaven ahir l'acció, que se suma a un reguitzell d'actes vandàlics d'origen ultra que s'han fet a la comarca i al pla de Lledoners en contra dels polítics presos i dels col·lectius que els donen suport.

Tot apunta que els individus en qüestió haurien actuat divendres al vespre mentre a les capitals de comarca se celebraven les concentracions de denúncia al judici per l'1-O. Al matí, quan es va fer el trasllat dels presos cap a Madrid, no hi havia cap desperfecte, però sí a la nit, segons alguns testimonis. De fet, «busquen el moment per actuar-hi, quan plou o quan saben que no hi haurà ningú perquè hi ha una concentració, és el seu modus operandi», apuntava ahir un dels membres d'Omplim Lledoners, i divendres al vespre el pla de Lledoners era buit.

Entre el material arrencat i cremat hi havia llaços grocs, estelades i simbologia diversa amb què s'havia anat omplint l'entorn de la presó en les successives trobades en suport dels polítics que s'havien organitzat, des de Música per la Llibertat, Omplim Lledoners, i altres col·lectius, entitats i associacions. «Era material que havia portat gent vinguda de tot Catalunya», des de les llàgrimes amb desitjos procedents de poblacions de les terres de Lleida, fins a domassos, banderes, o peces de cartolina amb escrits, dibuixos o dedicatòries...

Un material que aquestes mateixes entitats tenien intenció de retirar i de buscar un lloc on guardar-lo per al record i en suport dels presos, «però no hi hem estat a temps», lamentaven ahir des d'Omplim Lledoners.

Aquests mateixos col·lectius no descarten emprendre accions legals contra la bretolada de divendres.

Fonollosa restituirà la senyera

D'altra banda, l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, ha explicat a aquest diari que s'està treballant en la restitució de la senyera del Xamal, que poc abans de les festes de Nadal va aparèixer amb el pal tombat a causa d'una nova acció vandàlica.