La Diputació de Barcelona elaborarà properament el pla d'usos amb què es concretaran les futures inversions que han de permetre rellançar turísticament el castell de Talamanca. Així ho ha anunciat el president de l'ens, Marc Castells, en la primera visita oficial que ha fet aquest dimarts al migdia des que la Diputació en va adquirir la propietat a començament de desembre.

Castells ha visitat les instal·lacions acompanyat pel diputat de la Presidència, Jordi Martí, i per l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín, i ha manifestat la voluntat de «posar-nos ràpidament a treballar per exhibir aquest patrimoni a tot el país» més enllà de l'oferta com a centre d'interpretació de la Batalla de Talamanca. La intenció de la Diputació és començar a definir ben aviat els usos que vol donar al castell i determinar «en els propers mesos» la inversió que hi caldrà fer en reformes i obres. De moment, no hi ha cap partida prevista, i serà en funció del què marqui el futur pla d'usos «que s'articularà la partida pressupostària».

La Diputació va adquirir el castell de Talamanca ara fa dos mesos a la família barcelonina que n'era propietària per 1.315.000 euros. La compra va incloure el castell, els béns mobles i les finques rústiques que l'envolten, i que conformen un espai catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local.

Actualment, aquest complex ja es pot visitar, i el castell acull el centre d'interpretació de la Batalla de Talamanca durant la Guerra de Successió, però ara que n'ha adquirit la propietat, la Diputació vol potenciar-ne el valor i l'ús turístic en complicitat amb el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Talamanca. L'objectiu és convertir-lo en la porta d'entrada del parc natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Una proposta "que hem de fer realitat el més aviat possible".