El Síndic de Greuges va anunciar ahir que ha obert una investigació a partir de les denúncies fetes públiques els últims dies per possibles abusos sexuals en l'àmbit eclesiàstic i que afecten persones que llavors eren menors. El Síndic demanarà informació al Govern, a la Conferència Episcopal Tarraconense i a l'Abadia de Montserrat. Segons Rafael Ribó, l'Església «ha d'assumir un compromís ferm en la lluita contra l'abús sexual infantil» tenint en compte que presta serveis d'atenció als infants.

El Síndic de Greuges instarà les autoritats eclesiàstiques a portar a terme actuacions de prevenció, detecció, formació de professionals, i denúnciai ja va presentar un informe sobre abús sexual infantil el 2016 on va reclamar una actuació transversal dels poders públics. Va constatar que la lluita contra l'abús sexual ha d'implicar no només l'administració competent en matèria d'infància, sinó totes les institucions i entitats públiques i privades amb funcions relacionades amb infants i adolescents.

En un comunicat fet públic ahir, el Síndic de Greuges recorda que «la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant reconeix a infants i adolescents el dret a ser protegits de qualsevol forma de violència física o mental, incloent-hi l'abús sexual, i estableix el deure dels estats de prendre mesures apropiades per fer efectiva aquesta protecció». També hi afirma que la Convenció estableix «l'obligació dels estats de prendre les mesures necessàries per impedir la inducció i la coacció a un infant perquè participi en qualsevol activitat sexual il·legal». En aquest sentit, subratlla que «la violència en general, i l'abús sexual en particular, infligeix un gran patiment a l'infant o adolescent i té efectes greument perjudicials per al seu desenvolupament i fins i tot en la vida adulta».

D'altra banda, la portaveu del Govern català, Elsa Artadi, ha assegurat que es vetllarà perquè els «fets deplorables» al monestir de Montserrat no puguin passar i ha assegurat que «el Govern català exercirà les competències que hagi d'exercir».