L'Ajuntament d'Artés (on la CUP governa en coalició amb ERC) ha suprimit l'aparcament de zona blava que hi havia en alguns carrers del centre perquè considera que és un sistema poc operatiu i que no s'ajusta a l'estratègia de mobilitat que proposa per al poble. La mesura no ha agradat a bona part dels comerciants, convençuts que els seus negocis en sortiran perjudicats perquè no hi haurà prou rotació en l'estacionament i serà més difícil aparcar.

La zona blava d'Artés era de franc, però d'horari limitat a un màxim d'una hora i mitja a partir de l'inici de l'estacionament, que s'havia d'indicar amb un rellotget a la part de davant del cotxe. Hi havia desenes de places situades a la zona més cèntrica, bàsicament als carrers Balmes i un tram del Rocafort, i les places Nova i de l'Església, on encara hi ha les línies pintades a terra, tot i que l'Ajuntament ja ha retirat la se-nyalització vertical i ha deixat la zona blava sense efecte.

L'alcalde, Ernest Clotet, posa en relleu la tendència «a la descentralització» que experimenta el comerç del poble, i que fa que en algunes àrees on hi havia zona blava, com la plaça Nova, cada vegada hi hagi menys botigues i, en canvi, el nou comerç s'expandeix en altres indrets com el passeig Diagonal, on no hi havia límit horari per aparcar. Davant d'això, «o ampliàvem la zona blava a tot arreu, o la trèiem», i s'ha optat per suprimir-la, entenent que «fa anys que hi era i no ha donat cap gran benefici», sosté Clotet. Més aviat «es convertia en un greuge per als veïns, que no podien aparcar davant de casa». A més, la zona blava no s'ajusta als criteris de mobilitat pels quals aposta el govern: «Volem més zones de vianants, eixamplar voreres, i promoure que la gent vagi a comprar més a peu».

La UBIC d'Artés lamenta la decisió, i tem que amb la supressió de la limitació horària «ens aparquin aquí un dia sencer o més», apunta la seva presidenta, Àngels Goenada. Pensa que això pot dissuadir de comprar al centre tant a veïns d'Artés, especialment «gent gran que viu lluny i no vindrà a peu», com a persones de fora, tenint en compte que «Artés és un poble complicat per aparcar-hi».

L'Ajuntament diu que buscarà «bosses d'estacionament més grans» a prop del centre, com a la zona de Cal Sitjes, i es faran actuacions semblants a la recent ampliació de darrere el Sindicat.

Goenada nega que realment existeixin aquestes alternatives, o que siguin suficients. Lamenta que no s'hagi consensuat la decisió amb els botiguers, i apunta que «si el comerç ja disminuïa en alguns llocs del centre, ara encara ho farà més».