El ministeri d'Hisenda va afirmar en un comunicat, a principi d'aquesta setmana, que les donacions que algunes famílies realitzen a les fundacions de les escoles concertades només seran deduïbles a l'IRPF si compleixen els requisits legals. En casos puntuals, l'Agència Tributària ha detectat pagaments que es desgraven com a donatius però no ho són i pretén regular-ho.

Els principals requisits que han de complir les donacions són el seu caràcter voluntari i l'objectiu d'estar destinades a un interès general. Per tant, les donacions només es podran desgravar si compleixen aquestes pautes.

L'Agència Tributària pretén detectar els casos en els quals el suposat donatiu rep una contraprestació. És a dir, quan aquest pagament no té un caràcter voluntari i finança una activitat ordinària de l'escola que afavoreix l'alumne.

El recent comunicat ha alarmat les escoles concertades però el ministeri d'Hisenda nega l'existència d'una campanya general d'inspecció de l'Agència Tributària sobre els donatius de les escoles concertades. Simplement afirma que es realitzen controls puntuals des de fa temps en diferents parts del territori.

El ministeri remarca que la llei es manté sense cap canvi. Pretén regular casos en els quals el contribuent desgravi una donació que, en el fons, és un pagament per un servei.

El comunicat també apunta que aquest problema no afecta les deduccions fiscals vigents en l'IRPF que existeixen en l'àmbit de l'ense-nyament en algunes comunitats autònomes.

En referència al comunicat, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat en una entrevista a Antena 3 que la major part de les famílies «han actuat d'acord amb la llei i no tenen cap mena de problema».

Però ha afegit que l'Agència Tributària demanarà una declaració complementària en aquells casos en els quals consideri que les famílies van presentar com a donacions a l'escola concertada el que, en el fons, eren despeses a canvi d'un servei. Montero ha assenyalat que les persones que hagin mal interpretat la llei hauran de retornar els diners desgravats.

La ministra ha afirmat que, en els casos irregulars, les suposades donacions a les fundaciones de les escoles concertades «poden estar pagant una piscina o altres instal·lacions, que són prestacions per als alumnes». Ha destacat que la «donació exigeix un acte de liberalitat pel qual la persona cedeix una quantitat de diners sense esperar cap contraprestació a canvi».

Són dues lleis que regulen la deducció per donatius a l'IRPF. Una és la llei 35/2006 de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, i l'altra la Llei del Règim Fiscal de les Entitats sense Fins Lucratius.