La presidenta de la Fundació Vicki Bernadet creu que l'Església catòlica «s'equivoca» en la seva reacció davant dels abusos sexuals a menors comesos per capellans i monjos, ja que, segons ella, «vol tapar-ho i donar-hi poc valor» Segons Vicki Bernadet, l'Església hauria d'encarar els casos amb «valentia» i «reconeixent que hi ha uns fets que han passat i s'han encobert», però «amb ganes que hi hagi un futur diferent, amb protocols per actuar millor».

Bernadet presideix una entitat que es especialista en l'ajut a víctimes d'abusos sexuals infantils, i en aquest sentit creu que és positiu que es facin públics nous casos i espera que això faci «prendre consciència» a la societat i que s'accelerin els protocols de prevenció i actuació en casos similars. En aquest sentit, Bernadet va explicar ahir que quan va aparèixer el nom de l'entitat per formar part de la comissió d'investigació creada per l'abadia de Montserrat pels casos que han sorgit en relació amb el monjo Andreu Soler, ella es va posar a disposició de la comunitat per participar-hi, «però ens van dir que ja la tenien constituïda».

Tal i com ja va explicar Regió7 aquesta comissió la integren l'advocada Cristina Vallejo Ros, la psicòloga Begoña Elizalde Raso, el monjo de Montserrat Bernat Juliol Galí i el metge i exconseller de Governació i de Sanitat de la Generalitat Xavier Pomés Abella.

La setmana passada ja va mantenir una primera trobada, on es van establir els protocols de funcionament intern i un dels primers acords que es va prendre va ser el d'oferir a les persones que s'han adreçat a la comissió la possibilitat de tenir un encontre personal amb un dels seus membres. Alhora hi ha oberta una adreça electrònica

(transparencia.montserrat@gmail.com) a la qual es pot adreçar tothom qui vulgui fer alguna denúncia o bé comunicar alguna informació.

En relació als nombrosos casos d'abusos sexuals a Catalunya, entre els quals els de Montserrat, que s'han anat fent públics les últimes setmanes, La presidenta de la Fundació Vicki Bernadet ha posat en relleu que a qui primer li hauria d'interessar actuar amb transparència és a l'Església, que hauria de reaccionar admetent que hi ha hagut una època «en que han passat coses, coses que s'han fet malament», i que ara s'hauria de posar a «treballar de manera valenta i transparent perquè no torni a passar, i si torna a passar, cal saber actuar bé i ràpid, cosa que no ha estat així en el passat». Això, diu, faria confiar tant a la comunitat catòlica com als no creients en que l'Església «ha canviat la seva mirada en els casos d'abusos a nens».

Assessorar-se amb professionals

La presidenta d'aquesta entitat especialitzada en la lluita contra els abusos sexuals a menors s'ha mostrat molt satisfeta pel fet que surtin a la llum més casos d'abusos infantils, tant a l'Església com en el món educatiu i de l'esport, perquè «com a societat cal aconseguir que aflorin tots els casos soterrats, és una bona notícia, no és alarmisme, sinó un acte de maduresa».

De fet, ha recordat que al voltant del 20% dels menors de 17 anys ha patit abusos, i un 85% d'aquests els ha patit dins del nucli familiar o en l'entorn de confiança. No obstant això, ha lamentat que moltes famílies continuen pensant que aquests casos passen però no pas a la seva família. Segons ella, quan més es parli de la qüestió «poc a poc deixarà de ser un boom i serà una situació no normal però sí normalitzada perquè les persones perdin la por». Per això, insta les famílies a assessorar-se amb professionals sobre aquesta problemàtica.