L’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Santpedor han tancat un acord de cessió d’un pis que la Generalitat té al municipi perquè pugui acollir persones refugiades. Es tracta d’un pacte a tres bandes que també implica la Fundació Tomàs Canet de l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu de Manresa, com a entitat que gestiona l’arribada dels refugiats a la comarca i els acull en la seva primera fase.

L’acord s’ha donat a conèixer aquest dijous en una visita que el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha fet a Santpedor per explicar els detalls de la proposta. Ha estat una trobada amb l’alcalde, Xavier Codina, però en la qual també han assistit alcaldes i regidors d’altres municipis i alguns dels veïns que faran l’acompanyament dels refugiats quan arribin al poble. Es tracta de disset mentors voluntaris que han rebut formació per ajudar els refugiats en el seu dia a dia i facilitar-los la seva integració.

De fet, l’acolliment que farà Santpedor dels refugiats serà en la seva segona fase. Vol dir que es tracta de persones que ja hauran fet una estada prèvia d’uns sis mesos en un equipament residencial gestionat per una entitat, en aquest cas per la Fundació Tomàs Canet, «i on se’ls ha ensenyat català, i aspectes diversos de la nostra societat», ha apuntat Amorós, i a Santpedor «començaran una segona fase de més profunditat amb la que han d’aconseguir feina i la plena autonomia», de manera que se’ls donarà acollida per un temps indeterminat.

La primera família, «ben aviat»

Ara que ja s’ha fet efectiva la cessió del pis a l’Ajuntament, s’espera que els primers refugiats «ben aviat» puguin estar a Santpedor, ha explicat Codina, tot i que no ha pogut precisar si seria un sola persona o tota una família, ni de quina procedència.

«La nostra feina és preparar la vinguda d’aquestes persones, la seva escolarització, i veure com les insertem perquè siguin uns santpedorencs més», ha afegit, i per això a la presentació s’ha convidat als mentors.

«Ajuntament i veïns demostren que aquest és un poble d’acollida»

En la trobada, Amorós ha ressaltat «la predisposició i l’actitud proactiva» que diu que Santpedor ha mostrat en tot moment davant la problemàtica de l’acollida de refugiats, i ha destacat l’interès mostrat per l’Ajuntament i pels veïns, sobretot a través de l’entitat Santpedor amb els Refugiats. S’ha fet ressò de la quantitat de mentors que hi ha, i per tot plegat ha assegurat que «parlem d’un poble d’acollida; ho ha dit l’Ajuntament i la seva ciutadania».

Més enllà d’això, va posar en valor el factor «proximitat» i el «coneixement personal» que poden oferir poblacions mitjanes i petites com Santpedor, convençut que «això els facilitara molt més la incorporació a la nostra societat».