Cardona ja ha posat a disposició dels futurs usuaris els allotjaments tutelats que s'han construït al nuncli antic i que estan pensats perquè gent gran hi pugui continuar fent una vida autònoma i, alhora, integrada al dia a dia del poble. El conseller de Territori, Damià Calvet, i l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, han inaugurat aquest divendres al matí aquest espai que ha necessitat una dècada per fer-se realitat des que es va projectar -dificultats en el finançament van fer que patís algunes aturades-, i que ha suposat una inversió de 638.000 euros.

El que s'ha inaugurat i ja ha obert el termini de sol.licituds és un edifici situat al carrer Escasany, en ple centre històric, que disposa d'un total d'onze allotjaments, d'entre 19 i 29 m2, on cada usuari disposarà de cuina, bany, llit, armari, sofà, taula i cadires. La particularitat d'aquest projecte és que, a banda de l'allotjament privat amb els espais i equipaments mínims imprescindibles, els futurs usuaris tindran també al seu abast en el mateix edifici un seguit de zones compartides, inclosa una sala d'estar a la planta superior, equipada amb cuina, on els residents podran tenir un espai de relació.

Un element clau per a l'autonomia dels residents és que disposaran de serveis assistencials de control de salut, higiene personal, petites cures i control de medicació.

El conseller de Territori -que va encapçalar l'acte d'estrena ja que en la materialització del projecte hi ha tingut una intervenció fonamental l'Agència de l'Habitatge, inclosa en aquest departament- va destacar quatre "virtuts" del projecte. D'una banda el concepte, el fet que es tracti d'uns allotjaments amb la "idea d'espais compartits". De l'altra, el resultat que persegueix amb aquest plantejament, "que és que persones grans del poble puguin continuar mantenir una vida autònoma, però acompanyada, i que puguin seguir fent allà on han viscut sempre".

En tercer lloc, que l'espai sigui el resultat d'una rehabilitació integral d'un edifici del barri antic, "perquè suposa una contribució a la recuperació d'aquest centre històric"; i finalment el fet que l'equipament "és el resultat d'una estreta col.laboració entre administracions, Ajuntament i Generalitat".

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha destacat que l'equipament, "és una peça clau per a la cohesió social", perquè permet gent gran del poble, "que suposa més del 30% de la nostra població, segueixin arrelats aquí". I en aquest sentit hi afegia que "la cohesió social és essencial per a l'equilibri territorial i, en conseqüència, per a la cohesió del país".

Dels onze pisos vuit són individuals, els dos una mica més amplis són pensats per a parelles i se'n reserva un per a casos d'emergència social, que per tant tindrà un ús més temporal. La gestió la portarà directament l'Ajuntament a través de l'àrea de Serveis Socials. Per optar als allotjaments tutelats es demana com a requisits estar empadronat a Cardona, tenir més de 65 anys i uns ingressos que no superin 2,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.