Les escoles concertades s'han situat en el punt de mira aquesta setmana. Un comunicat que ha emès el ministeri d'Hisenda assenyala que les deduccions que s'han fet algunes famílies per aportacions a fundacions d'escoles concertades podrien ser objecte de revisió de declaracions d'Hisenda d'anys anteriors. Aquest document ha creat inquietud en centres escolars i famílies, una sensació que ahir es feia patent a les escoles de Manresa, Igualada i Solsona.

L'Agència Tributària pretén regular els pagaments que es desgraven com a donatius però no ho són, ja que no presenten un caràcter voluntari i es destinen a una contraprestació per a l'alumne (vegeu el desglossat).

Diferents centres concertats de la Catalunya Central, que ha consultat aquest diari, afirmen que l'anunci d'aquesta revisió d'Hisenda no els afecta. En alguns casos, afirmen que les donacions que les famílies aporten a la fundació compleixen els requisit de ser voluntàries. En altres casos, remarquen que les famílies solament aporten la quota d'escolarització i no tenen cap fundació que rebi donacions de les famílies.

«L'anunci d'aquesta regulació ha provocat molt rebombori però a nivell legal tot continua igual», destaca el director de l'escola La Salle de Manresa, Toni Beltran. Recorda que les famílies «tenen l'opció de pagar una aportació voluntària que es destina al funcionament de l'escola i ens consta que aquesta part es pot desgravar». També afegeix que «segurament el que cal revisar és si les escoles destinen, de forma irregular, els diners de la fundació per oferir un servei als alumnes».

En el cas de l'escola Maristes d'Igualada, la directora, Montse Pons, també apunta que no preveu cap afectació per a les famílies de l'escola que fan aportacions voluntàries a la seva fundació. «El ministeri d'Hisenda no ha anunciat cap canvi legal en el tractament de les deduccions per les aportacions a fundacions», remarca.

La directora de l'escola Arrels de Solsona, Montse Codina, destaca que les «famílies paguen, únicament, els serveis que la nostra escola els ofereix, ja que no tenim cap fundació». Alhora, el director de la Joviat de Manresa, Josep Codina, comenta que «a la Joviat ja no existeix la fundació», on abans les famílies podien fer aportacions i, per tant, «ningú quedarà afectat per aquesta revisió d'Hisenda». De fet, hi ha diverses escoles a Manresa que afirmen que la seva escola no té cap fundació, com ara l' Oms i de Prat i la Mare de Déu del Pilar.

Un altre dels aspectes que esmenten els centres concertats és el seu disgust pel moment que ha escollit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per anunciar aquesta regulació de les donacions, ja que les inscripcions a les escoles per al proper curs comencen a final de març.

Les famílies dels alumnes escolaritzats en centres concertats mostren inquietud davant el comunicat que ha emès el ministeri d'Hisenda. No obstant això, apunten que els diners que han pogut desgravar dels donatius a les fundacions «estan regulats».

Una mare que porta els seus fills a La Salle de Manresa, que no ha volgut revelar el seu nom, explica que «quan vaig al gestor em surt el pagament a la Fundació La Salle com un donatiu i, per tant, ho desgravo». Remarca que són diners que paga de forma voluntària. Un altre pare, que també vol mantenir-se en l'anonimat, considera que aquest cas «és un exemple que demostra la desinformació i la inestabilitat que sovint sentim els contribuents».