L'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Santpedor han tancat un acord de cessió d'un pis que la Generalitat té al municipi perquè pugui acollir persones refugiades. Es tracta d'un pacte a tres bandes que també implica la Fundació Tomàs Canet de l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu de Manresa, com a entitat que gestiona l'arribada dels refugiats a la comarca i els acull en la seva primera fase.

L'acord es va donar a conèixer ahir en una visita que el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, va fer a Santpedor per explicar els detalls de la proposta. Va ser una trobada amb l'alcalde, Xavier Codina, però a la qual també van assistir alcaldes i regidors d'altres municipis i alguns dels veïns que faran l'acompanyament dels refugiats quan arribin al poble. Es tracta de disset mentors voluntaris que han rebut formació per ajudar els refugiats en el seu dia a dia i facilitar-los la integració.

De fet, l'acolliment que farà Santpedor dels refugiats serà en la seva segona fase. Vol dir que es tracta de persones que ja hauran fet una estada prèvia d'uns sis mesos en un equipament residencial gestionat per una entitat, en aquest cas per la Fundació Tomàs Canet, «i on se'ls ha ensenyat català, i aspectes diversos de la nostra societat», apuntava Amorós, i a Santpedor «començaran una segona fase de més profunditat en la qual han d'aconseguir feina i la plena autonomia», de manera que se'ls donarà acollida per un temps indeterminat.

La primera família, «ben aviat»

Ara que ja s'ha fet efectiva la cessió del pis a l'Ajuntament, s'espera que els primers refugiats «ben aviat» puguin ser a Santpedor, va apuntar Codina, tot i que no va poder precisar si seria una sola persona o tota una família, ni de quina procedència.

«La nostra feina és preparar la vinguda d'aquestes persones, la seva escolarització, i veure com les inserim perquè siguin uns santpedorencs més», va afegir, i per això a la presentació d'ahir es va convidar els mentors.