L'Ajuntament de Santpedor ha ampliat l'aiguamoll de la Bòbila. El consistori ha adquirit i condicionat un camp de prop d'1,4 hectàrees al costat de la zona humida amb l'objectiu d'ajudar a preservar i millorar els valors ambientals d'aquest espai natural. L'actuació permet ampliar aquesta zona protegida que hi ha als afores del municipi bagenc amb un nou espai que es podrà inundar temporalment i que disposa d'una petita bassa permanent.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santpedor, Josep Illa, ha explicat que aquesta ampliació és «una aposta per la biodiversitat i el treball que s'ha fet en aquest terreny a l'actual aiguamoll de la Bòbila». L'espai ampliat és un antic camp de cultiu que té prop d'1,4 hectàrees i està ubicat menys de 100 metres al sud de l'aiguamoll seguint el camí de l'Aubreda.

Segons Illa, el consistori va comprar el terreny amb l'objectiu «de poder tenir un camp que poguéssim inundar temporalment, amb molt poca fondària, per poder donar acollida a espècies que necessiten aquest tipus d'ambients». Illa explica que «ens interessa tenir un ambient inundable però que no tingui aigua permanentment perquè les plantes que creixen allà són diferents de les del conreu i les de l'aiguamoll, i si tenim més biodiversitat vegetal tenim més riquesa d'insectes i d'ocells». D'aquesta manera, «estem oferint un hàbitat que no teníem», assegura.

A banda d'això, a l'extrem sud del camp s'ha fet un petit rebaix del terreny «de manera que hi quedi una basseta d'aigua permanent, d'uns 150 metres quadrats, que per l'època de cria dels amfibis ens anirà molt bé perquè tindran un punt d'aigua segur».

En el nou camp, que té un pou a l'extrem sud, s'ha desenvolupat una franja de canyissar resseguint el traçat del camí. Les actuacions que s'han fet a la zona han estat d'ordenació de l'ús públic en els límits nord i sud, amb l'excavació d'un canal lateral i la consolidació del canyissar. En el límit oest amb el camí de l'Aubreda s'ha instal·lat una tanca de fusta i al pou existent s'ha instal·lat un equip de bombeig alimentat per plaques solars. També s'ha plantat una tanca vegetal arbustiva i una agrupació de tamarius i dos àlbers que marquen el punt de l'aigua. L'actuació, que té un pressupost de 60.000 euros, es complementa amb se-nyalització informativa de l'espai.

L'espai protegit fa 25 anys

Enguany, l'aiguamoll de la Bòbila compleix 25 anys de la seva recuperació convertit en un destacat espai de divulgació de les zones humides i un punt de lleure per als veïns del municipi i la comarca. L'aiguamoll té el seu origen en una activitat industrial, ja que es va generar cap a mitjan segle XX per l'activitat extractiva d'una bòbila. El 1982 la indústria va fer fallida i l'indret va tenir una forta degradació i es va convertir en un abocador incontrolat. A principi dels anys 90, es va començar a promoure la necessitat d'aturar aquella degradació i, a partir del 1994 es va convertir el paratge en un aiguamoll. Un quart de segle després és un espai natural d'una gran biodiversistat a menys de mig quilòmetre del nucli de Santpedor.