La primera víctima d'abusos que va denunciar públicament que havia tingut l'assetjament d'un monjo de Montserrat va ser ahir als entorns del monestir, el lloc on els va patir. Aquesta víctima, Miguel Hurtado, no només hi va anar per mantenir viu l'interès públic del cas, sinó per demanar la dimissió de l'abat, Josep Maria Soler, i així «fer justícia per haver encobert durant dues dècades un cas d'abús perpetrat per un dels religiosos de la comunitat». Hurtado també va voler mostrar que no està sol en aquesta lluita, i per aquest motiu va comparèixer acompanyat del britànic Peter Saunders, víctima d'abusos i exmembre de la comissió del Vaticà per perseguir la pederàstia, i el basc Juan Cuatrecasas, president de l'Associació Infàncies Robades.

«Amb la seva dimissió, s'enviaria un missatge clar a tot l'episcopat que encobrir casos d'abusos no està tolerat, i que està castigat i et pot costar el càrrec», explicava Hurtado a Regió7. De fet, no només va criticar el paper de l'abat des que és al càrrec, sinó «la seva falta de resposta» durant les dar-reres dues setmanes en què Hurtado ha revelat el nom del monjo que va abusar d'ell i més persones han manifestat que també en van ser víctimes. De fet, ahir, l'abat sí que va parlar específicament del cas en la seva homilia, tot i que aquesta resposta no satisfeia ahir Hurtado. «Hem de venir al monestir amb pancartes perquè, després que cinc víctimes més hagin fet públic el seu cas, doni una resposta. Això no és una mostra de transparència, sinó una mesura de reducció de danys», explicava.Dubtes sobre la comissió

Una altra de les mesures adoptades per Montserrat, i que tampoc satisfà la víctima, és la forma en què s'ha constituït la comissió que investiga el cas i que ha de determinar l'abast dels abusos que va cometre el germà Andreu Soler. En el marc de la investigació, es va crear un correu electrònic perquè persones que en van ser víctimes s'hi posessin en contacte per narrar el seu cas. «El monestir té la contrasenya d'aquest correu electrònic i, si la comissió realment és independent a l'hora de fer les indagacions, l'abadia no hauria de poder consultar-lo», explicava. Una versió que xoca amb la que manifesta Montserrat, i és que fonts del monestir van dir fa una setmana a aquest diari que no podia determinar si s'havia rebut correus d'altres víctimes perquè l'accés al correu electrònic és restringit als integrants de la comissió.

Ahir, al costat d'Hurtado, hi havia Peter Saunders, un dels rostres més reconeguts a Europa en la lluita contra la pedofília en el si de de l'Església, que va exemplificar amb el cas de Montserrat el que passa a arreu. «Una institució religiosa amaga un cas que va succeir fa anys. I aquest és un lloc que cada dia rep visitants i diners», explicava ahir aquest activista, que va ser apartat per les seves opinions d'una comissió creada pel Vaticà per perseguir la pederàstia.

Els fets es remunten al 1998, quan Hurtado tenia 17 anys. El germà Andreu Soler, que va fundar el moviment escolta de l'abadia i va morir fa deu anys, és qui va cometre els abusos. El monestir va iniciar una investigació interna per aclarir els fets, tot i que no va arribar a una conclusió clara. L'abat el va apartar de tot contacte amb els joves i el va traslladar al monestir del Miracle, al Solsonès.