La Festa dels Traginers de Balsareny, que se celebrarà del 21 al 24 de febrer, aquest any no tindrà nuvis reals i haurà de retornar a l'escenificació fictícia com havia fet sempre. Tant l'any passat com l'anterior, des que l'organització va llançar la proposta d'incloure una boda de veritat a la festa, els Traginers van tenir una desfilada nupcial autèntica, però aquesta vegada no s'hi ha apuntat cap parella.

Per a la comissió dels Traginers això no és cap daltabaix, i confia que noves parelles s'hi apuntin els propers anys. La crida es manté, i si convingués, es podria plantejar la possibilitat d'obrir la proposta a parelles de fora, tot i que de moment això no es preveu. Per molt que algú s'hi animés a última hora, «aquest any ja no hi som a temps, perquè implica més espai, més animals i més pressupost, i ja ho tenim tot lligat», apunta Àngel Miralda, membre de la comissió organitzadora, convençut que la comitiva del casament lluirà igual encara que sigui fictícia.

Més protagonisme dels joves

Més enllà de la qüestió nupcial, els Traginers d'enguany mantenen l'aposta per seguir potenciant la cavalcada jove en el que serà el seu sisè any d'història dins la festa, i que ha multiplicat el seu pressupost del 5% inicial (el 2014) al 15% que tindrà en aquesta edició dins el finançament global del programa. «És una manera de garantir el relleu a la festa perquè el dia de demà potser alguns d'aquests nens seran traginers», apunta Miralda, «i també implica gent gran que ve a acompanyar-los».

El plat fort és la cavalcada dels Traginers Joves de dissabte al matí, «una franja que teníem buida» i que ha anat agafant protagonisme amb els nens, amb una participació que aquest any ja arribarà a les 250 persones. Miralda destaca que en aquests sis anys també s'ha incrementat la presència de grups folklòrics a la festa infantil, més enllà del nombre de traginers i de carrosses.

De fet, les activitats infantils a l'entorn dels Traginers ja arrenquen dijous (aquest any el 21 de febrer) amb el Traginer a l'Escola, que abans es limitava a la presentació del banderer jove i els cordonistes, i ara també inclou una obra de teatre vinculada a la festa. L'endemà, els nens i joves del poble també tindran una cita amb el correfoc infantil, prèvia a un concert i després dels jocs tavernaris.