Els bisbes catalans han emès un comunicat conjunt en el què després de donar-se a conèixer diversos casos d'abusos a menors per part de religiosos afirmen que els condemnem "rotundament", se solidaritzen amb les víctimes i es comprometen "a col·laborar en l'aclariment dels fets del passat i a trobar la manera d'ajudar les victímes en el seu restabliment". Entre d'altres, en les darreres setmanes s'han conegut casos d'abusos a Montserrat, Constantí o Arbeca.

Tot i que emmarquen els fets en "un problema que afecta la societat i l'església en general" asseguren que les situacions conegudes "ens omplen de vergonya i de dolor, ja que alguns dels agressors eren persones consagrades o sacerdots".

Els sacerdots asseguren que l'Església "actuarà amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per eradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l'abús sexual, econòmic, de poder i de consciència". I es comprometen "a adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin la seva repetició, a partir de la formació d'aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives".

Al mateix temps reclamen que la condemna esdevingui una generalització per a tots els sacerdots i religiosos. "Creiem que és just valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d'educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies, i convé que els defensem de l'ombra de sospites generalitzades, així com volem recordar el dret que tota persona té a la presumpció d'innocència", afirmen.

Els bisbes es refermen en "el compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe

per a qualsevol cas d'abús fonamentat". També estan a l'espera del que en els propers dies pugui dictar el Vaticà sobre aquest tema. "Estem atents al que el Papa Francesc reunit pròximament amb els Presidents de les Conferències episcopals del món determini per combatre aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l'anunci de l'Evangeli", han assegurat.

Per ultim, demanem que a "totes les celebracions religioses del proper dimecres de cendra, dia 6 de març, en començar la Quaresma, que és temps de conversió, es pregui i es dejuni d'una manera especial per les víctimes dels abusos".