L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, han inaugurat aquest dimarts al matí els treballs de restauració de dos espais emblemàtics del monestir. Un de molt visible per als milers de visitants al santuari, l'atri de la Basílica de Santa Maria (l'àrea prèvia a l'entrada a la basílica). L'altre, més restringit a l'activitat de la comunitat, els escolans i els hostes de la comunitat: el claustre neoromànic.

En aquest espai més interior, les obres s'han centrat a eliminar les humitats de filtració, reparar paviments, però també resoldre els danys que hi havia provocat els tèrmits a l'embigat. Moltes de les bigues estaven greument deteriorades per l'afectació dels corcs, però segons ha explicat l'arquitecte responsable de l'actuació, Josep Maria Sala, s'ha fet un tipus d'intervenció en què s'ha intentat mantenir-ne la majoria, reforçant-les amb estructures de ferro que no són visibles a la vista, "perquè la idea base era respectar al màxim l'obra de Josep Puig i Cadafalch", l'arquitecte que el va projectar.

En el cas de l'atri, se n'han eliminat les barreres arquitectòniques d'accés a la basílica amb la creació d'una rampa central sota els porxos de la planta baixa i s'han substituït peces de marbre que estaven en mal estat o trencades. També s'ha fet neteja dels esgrafiats de les façanes, prèvia reparació dels balcons i millora de la recollida d'aigües pluvials de la coberta, que malmetien aquestes façanes.

El claustres neoromànic va ser construït el 1925, es troba situat a la part interior del monestir i no és visitable. Està format per dos pisos d'arcs de maó sostinguts per columnes de pedra que serveix de comunicació entre diverses dependències del monestir.

L'atri de la basílica va ser construït el segle XVIII per un enginyer militar, és de forma quadrangular i està format per tres ales que envolten la façana del temple.

En l'acte inaugural, el president de la Diputació, Marc Castells, ha destacat que l'obra feta segueix "una llarga tradició de la Diputació de cuidar el patrimoni", i ha destacat especialment el fet que un dels espais rehabilitats sigui el claustre, que va ser projectat per qui també va ser president de la Diputació, llavors com a Mancomunitat, l'arquitecte Puig i Cadafalch.

Per la seva part, l'abat Soler va posar en relleu la importància que els dos espais rehabilitats tenen des del punt de vista patrimonial, «perquè són expressió de la història de Montserrat», però també de funcionalitat: «l'atri és un lloc per on passen més de 2 milions de visitants l'any, i el claustre és un nucli vital de la nostra comunitat».