El Pont de Vilomara i Avinyó disposaran a partir del proper curs d'oferta de secundària. És a dir, els alumnes d'aquests dos municipis que ara estan cursant sisè de primària ja no hauran de desplaçar-se a un altre municipi per continuar els estudis obligatoris (els centres de referència són els instituts de Sant Vicenç i d'Artés, respectivament), sinó que podran continuar-los des de primer fins a quart d'ESO a la seva població. Es tracta dels dos municipis del Bages que formen part de la llista de 25 instituts-escola a tot Catalunya que el departament d'Educació de la Generalitat ha apostat per materialitzar ja a partir del proper mes de setembre.

La directora dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, i l'alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Cecilio Rodríguez, van presentar ahir públicament la proposta per a aquest municipi que es posarà en marxa el curs vinent, juntament amb la directora de l'escola Pompeu Fabra, Montserrat Puig. Collell ha explicat que el motiu que s'hagin triat aquests centres és que «hi ha un projecte educatiu potent, ben liderat, i que per tant val la pena apostar per aquest tipus de centres que li donen continuïtat» amb una oferta educativa dels 3 als 16 anys «amb coherència pedagògica però també adequant el projecte a la nova etapa educativa».

Un segon factor és que es tracta de centres (l'escola Pompeu Fabra del Pont i la Barnola d'Avinyó) que disposen d'uns espais «que ens permeten aquesta ampliació progressiva de cursos, d'entrada amb una redistribució d'espais, i en el futur analitzant i materialitzant una ampliació de les dependències». I és que tant al Pont de Vilomara com a Avinyó aquesta implantació de la secundària serà gradual al llarg dels propers quatre anys, començant el curs vinent amb primer d'ESO, per anar creixent fins a quart. En el primer cas amb dues línies, i en el segon amb una, ja que són les que hi ha actualment a primària. Collell també va concretar que en tots dos casos caldrà una ampliació de plantilla amb uns docents específics per a secundària, tot i que amb un claustre de professors comú. També ha posat en relleu que, en el cas del Pont de Vilomara, la implantació de la secundària al poble ajudarà a «descomprimir» l'institut Castellet de Sant Vicenç, que en alguns cursos està molt saturat. Actualment l'escola del Pont de Vilomara acull 105 alumnes d'infantil i 247 de primària.

L'alcalde del Pont, Cecilio Rodríguez, posava ahir en relleu que amb l'institut-escola «tanquem el cercle educatiu al nostre poble perquè un infant pot començar a l'escola bressol municipal als 4 mesos i acabar l'ESO a l'institut-escola sense haver de marxar del poble». El canvi, va afegir, «suposa un salt qualitatiu en el model educatiu del nostre poble».

Per la seva part, la directora de l'escola Pompeu Fabra expressava la seva satisfacció «per poder donar continuïtat al projecte amb els nostres alumnes», i valorava que el fet que es tracti, no d'una fusió de centres, sinó d'una oferta de nova creació, «creiem que ens facilitarà la integració al projecte de l'escola dels nous docents que arribin per a secundària».