L'Ajuntament de Sant Fruitós preveu sotmetre a una consulta popular aquells aspectes que fins ara han aixecat més controvèrsia del futur nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que tot just està en fase d'avanç i que properament es preveu sotmetre a aprovació inicial.

Aquesta iniciativa es fa pública després del naixement de la plataforma Salvem el Pla de Bages, que es mostra especialment crítica amb les reserves de sòl per a futurs desenvolupaments que s'hi dibuixen. Tal i com ja ha explicat Regió7, argumenten que la proposta urbanística que s'està perfilant «pretén multiplicar per 2,5 la superfície actual disponible per a polígons industrials al seu municipi, que passa de les 102 hectàrees actuals a 253 hectàrees, quan el 40% (442.000 m2) d'aquest sòl industrial ja existent està actualment desocupat».

En un comunicat fet públic aquest dimarts, l'equip de govern (Gent Fent Poble i PSC) afirmar que vol "ser sensible a les realitats que es generen al voltant del POUM, que actualment està en fase d'explicació, valoració i consideració per part dels quatre grups municipals de l'Ajuntament, per poder teixir el màxim de consens possible". Considera que el debat previ al ple "s'ha de realitzar en el si dels representants ciutadans democràticament escollits (Gent fent Poble, CiU, ERC i PSC)", i assegura que "per tenir un debat seré, real i objectiu, el govern municipal vol que, en allò que generi més controvèrsia, els ciutadans tinguin la major informació possible i disposin dels elements de valoració de forma clara i directe, i si aquesta informació pot arribar a través dels grups municipals, molt millor".

L'executiu exposa que un dels aspectes que ha de recollir un POUM "són aquelles directius que marquen els plans territorials i els plans directors supramunicipals, que cal considerar, i que el pla urbanístic de Sant Fruitós de Bages ha intentat aplicar de la millor manera possible". No obstant, reconeix que aquests aspectes "són els quins han generat certa contrarietat". El govern municipal diu que està convençut que la proposta del POUM quant a ubicació de futurs sectors, "sense transformació actual del règim del sol, és bona", però també creu que cal explicar-la amb més temps.

Argumenta que la proposta inicial del POUM marca tres àmbits "que provenen de les indicacions dels plans supramunicipals" i el pas que anuncia el govern municipal és el de "sotmetre aquest aspecte a una consulta popular a tots els santfruitosencs i santfruitosenques", que es programa durant la tardor, dins del període d'exposició de l'aprovació inicial. La intenció de l'executiu local, doncs, és portar el POUM a aprovació inicial del ple municipal abans no s'esgoti aquest mandat, i projecta una consulta per a d'aquí a mig any, quan ja hi haurà nous Ajuntaments. De fet, el govern fruitosenc ja ha concretat que el ple per a aquesta aprovació inicial es farà el dimecres 6 de març. La sessió, de caràcter extraordinari, es durà a terme a partir de les 7 de la tarda a la sala de plens de l'ajuntament.

En les setmanes posteriors al ple també es realitzarà una sessió informativa oberta a tota la ciutadania per tal de donar a conèixer el document, trobades amb els diferents sectors implicats i es preveuen diferents taules rodones per a tractar el Pla des de les diferents vessants implicades.

Els grups municipals de Gent fent Poble i del PSC consideren que amb el document del POUM "que s'aprovi inicialment i amb la consulta popular sobre els tres àmbits, s'obtindrà un POUM ajustat a la voluntat de la majoria de veïns i veïnes de Sant Fruitós".

ERC demana que es posposi l'aprovació inicial

El grup d'ERC a Sant Fruitós de Bages s'ha mostrat sorprès davant l'anunci del govern municipal de deixar en suspens l'aprovació d'una part significativa del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, «justament la que ha generat més controvèrsia», apunten. La formació republicana demana que l'aprovació inicial del planejament es posposi fins que s'hagi dut a terme la consulta popular i aquesta es faci «amb garanties».

La formació republicana considera que la proposta de l'equip de govern d'aprovar el POUM però suspenent les àrees de reserva territorial i fent un referèndum al respecte aquesta tardor és «difícil d'entendre i amb poca coherència, ja que seria més lògic fer la consulta popular abans de portar el projecte a ple».

En aquest sentit, considera que les solucions aportades pel POUM a la trama urbanística del poble que més directament repercuteix sobre els veïns «no han estat debatudes suficientment» i que «no s'ha donat resposta a les aportacions dels ciutadans que van formar part del procés participatiu». Recorda també que el Ple on s'ha d'aprovar el POUM «s'ha posposat fins a sis vegades acostant-se fins al límit de l'inici del període electoral».

ERC considera que el millor POUM possible per Sant Fruitós «serà el que compti amb una participació més gran de la ciutadana, i sigui consensuat entre tots els grups polítics municipals i aprovat per unanimitat». Per tant, afegeix, «estem contents que es debati i reflexioni sobre la necessitat de disposar de més sectors de desenvolupament del poble». Per tot plegat, ERC Sant Fruitós de Bages demana que l'aprovació inicial es posposi fins que s'hagi dut a terme la consulta popular i que es faci «amb garanties».