El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha iniciat una investigació d'ofici específica dels casos d'abusos sexuals a menors en l'Església catòlica demanant informació al Govern, la Conferència Episcopal Tarraconense i l'Abadia de Montserrat. Ribó considera que «en les últimes setmanes s'ha tornat a evidenciar l'ocultació i la invisibilitat» de víctimes d'abusos sexuals en institucions o centres de l'Església catòlica, «coneguts suposadament pels seus superiors, sense que aquests abusos fossin posats en coneixement de les autoritats corresponents ni es fessin actuacions per determinar l'existència d'altres infants afectats».

Ribó ha destacat que la lluita contra els abusos sexuals infantils l'ha de liderar el Govern, ha reclamat prevenció, formació, protocols, reparació i sensibilització i ha anunciat la creació d'una comissió independent per ajudar-lo en aquesta investigació.

Pel que fa als primers passos d'aquesta investigació d'ofici de Ribó, el síndic ha especificat que després de demanar la informació, el Govern «ja ha aportat algunes dades tot i que en falten moltes més».

Per recollir la màxima informació i poder actuar amb eficàcia, Ribó ha reclamat a les autoritats de l'Església catòlica la «màxima cooperació i transparència». En aquest sentit, el Síndic ha explicat que dijous es va reunir amb l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i que té previst fer-ho pròximament amb els arquebisbes de Barcelona i Tarragona, per reclamar informació sobre el nombre de nens que atenen en les activitats que organitzen, quins són els casos d'abusos que han atès, les mesures que s'apliquen per fer front a aquest tipus d'abusos i la valoració de la seva efectivitat.

Sobre la reunió amb l'Abat de Montserrat, Ribó ha assegurat que aquest ha mostrat «tota la seva predisposició a col·laborar aportant el màxim d'informació» per tal de «poder millorar l'articulació de mesures per evitar casos com aquests». El síndic ha exposat que són el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d'Educació les institucions que han de liderar les polítiques i mesures de protecció a la infància i l'adolescència. A més, en aquesta matèria, ha demanat de manera específica a les autoritats de l'Església catòlica que cooperin en la investigació.

El síndic crearà un equip específic per atendre totes les víctimes que se li adrecin per exposar el seu cas i orientarà les seves actuacions a l'anàlisi dels fets, la determinació de responsabilitats amb relació als drets dels infants i l'impuls per a la creació dels mecanismes de prevenció, detecció, intervenció i reparació.També ha anunciat que crearà una comissió independent i interdisciplinar, que presidirà, amb participació d'experts reconeguts en la matèria, amb l'objectiu de col·laborar i assessorar el síndic en els treballs d'investigació en els casos d'abusos sexuals en institucions catòliques.

La informació que es derivi de les investigacions i que pugui constituir delicte serà traslladada al Ministeri Fiscal. El síndic vol millorar també els instruments existents per a la lluita contra l'abús sexual infantil. En aquest sentit, vol treballar un possible protocol específic i fer programes de formació per garantir que es pugui prevenir i combatre qualsevol intent d'abús o atemptat als drets bàsics. També planteja l'estudi de polítiques de reparació a les víctimes dels abusos i d'ajut a la superació dels fets, així com fer campanyes de sensibilització en aquest camp.

Primeres entrevistes

D'altra banda, la comissió creada per l'abadia de Montserrat per analitzar la desena de denúncies que ha rebut fins ara pels abusos que presumptament va cometre el monjo Andreu Soler (mort el 2008) ha començat a prendre testimoni personal als primers casos denunciats.

La comissió es tornarà a reunir a començaments de la setmana que ve per analitzar ja els testimonis recollits dels primers casos denunciats, entre ells el de Miguel Ángel Hurtado, la primera persona que ho va denunciar públicament.

Fonts pròximes a la congregació benedictina de Montserrat han explicat que els tres membres independents que formen la comissió s'han repartit la feina per entrevistar personalment les persones que han denunciat haver estat víctimes del monjo quan aquest va ser responsable durant 40 anys del grup d'escoltes de Montserrat.